VIDEO: Herdenking neergestort Brits oorlogsvliegtuig Brunssum

Foto: ZO-NWS
Sam Verbeek
Gepubliceerd op 5/10/2023 om 13:34
Laatst bewerkt op 5/10/2023 om 17:50

In Brunssum is donderdag uitgebreid stilgestaan bij het feit dat het 81 jaar geleden is dat de Britse Lancaster bommenwerper crashte.

De herdenking vond rond 11.00 uur plaats bij het monument aan de Platanendreef. De plechtigheid werd onder meer bijgewoond door Britse militairen van het NAVO hoofdkwartier JFC, burgemeester Wilma van der Rijt en wethouder Hugo Janssen.

De crash gebeurde op 5 oktober in 1942 tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bommenwerper stortte neer in de destijds gehete Brunssumse wijk Leeuwstuk. Tegenwoordig wordt deze buurt Klingelsberg genoemd. Hoewel het toestel crashte in de woonwijk waren er geen slachtoffers aan de grond. Alle zeven bemanningsleden overleefden de crash niet. Zij liggen begraven in Nijmegen, op het Jonkerbos War Cemetery.

De exacte oorzaak van de crash werd nooit achterhaald. Vermoedelijk door het luchtafweergeschut van Duitsland. Het vliegtuig had de stad Aken als doelwit.

Tags

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties