VIDEO: Galloways uitgezet bij Sibelcogroeve

Gepubliceerd op 19/01/2022 om 15:00
Laatst bewerkt op 27/01/2022 om 13:32

Op een terrein van Natuurmonumenten bij de Sibelcogroeve in Heerlen zijn woensdag zeven gallowayrunderen uitgezet.

Het is voor het eerst dat de natuurbeschermingsorganisatie exemplaren van het Schotse oerras in de regio Parkstad uitzet.

“Rond de Schinveldse bossen lopen wel onze Schotse Hooglanders rond maar die hebben grote hoorns en zijn groter dan de galloways. De Hooglanders zijn voor begrazing van dit kleine natuurrecreatie gebied minder geschikt”, zegt Frans Reijnen van Natuurmonumenten.

Sinds deze zomer is Natuurmonumenten beheerder van het terrein op de grens van Heerlen, Brunssum en Landgraaf waar decennia lang zilverzand gewonnen werd. De Galloways komen terecht in een heuvelachtig gebied dat intensief begraasd moet worden om het geschikt te maken als natuurrecreatiegebied. “In het gebied is zoveel te eten dat de dieren waarschijnlijk niet bij gevoederd hoeven te worden. Door hun dikke vacht kunnen ze ook in de winter buiten blijven”, aldus collega Huub Joosten van Natuurmonumenten.

“De dieren liepen tot vandaag rond in ons natuurgebied bij de Maasvallei in Midden-Limburg. We houden de komende tijd de vinger aan de pols maar meestal passen de dieren zich snel aan aan een nieuwe leefomgeving”, zegt Joosten. “We hebben gekozen voor een kudde die alleen uit vrouwtjes bestaat, omdat de aanwezigheid van kalfjes en mannetjesrunderen voor onrust zorgt.”

Naar verwachting wordt het gebied deze zomer opengesteld voor publiek. De gemeente Heerlen legt eerst nog een fietspad door het gebied aan dat deel gaat uitmaken van het 'Rondje Groeves'. Het gebied wordt zo onderdeel van de Brunssumerheide. Mensen schrikken nogal eens als ze de dieren tegenkomen bij het wandelen of fietsen maar dat is niet nodig”, zegt Reijnen. Als de mensen zich aan de voorschriften op de bordjes houden kunnen recreanten en Galloway prima samenleven.

Reclame

Advertenties