VIDEO: Fleur (20) uit Voerendaal geeft dieren een stem met haar muziek

Maxime Cabo
Gepubliceerd op 30/04/2024 om 15:55
Laatst bewerkt op 30/04/2024 om 17:17

De 20-jarige Fleur Smits uit Voerendaal speelt piano, gitaar en zingt. Daarnaast schrijft ze ook nog eens haar eigen nummers. Vanwege die passie voor muziek, deed ze mee aan het RTL4-programma De Piano. Daarin krijgen pianisten de kans om hun persoonlijke verhalen te delen en hun talenten te laten zien.

Het programma wordt opgenomen op verschillende stations in het land. Fleur bracht haar eigen nummer Remember ten gehore op het station in Maastricht.

"Dat nummer heb ik geschreven vanuit het perspectief van een varken", vertelt Fleur. "Omdat er in de bio-industrie zoveel achter gesloten deuren gebeurt, waar wij niet veel van te zien krijgen. Het wordt soms zelfs opgevrolijkt alsof het een sprookje is. Maar het zijn gewoon levende beestjes, zoals jij en ik. Eigenlijk schuilt er heel veel leed achter."

Wat Fleur tijdens de opnames niet wist, is dat er achter de schermen een jury met haar meekeek. Deze jury bestaat uit zanger en pianist Roel van Velzen, contrabassist en dirigent Dominic Seldis en concertpianist Daria van den Bercken. De drie praatten vol lof over haar optreden: "Wat te gek dat ze dit bespreekbaar maakt", zei Van Velzen in het programma. En ook Seldis was enthousiast: "Geweldig. Het gaat je zo aan het hart dat je er een nummer over schrijft. En dat is je protestlied. Er zijn zoveel geweldige protestliederen." Zo wordt Fleur in één adem genoemd met andere muzikale genieën, zoals Beethoven en John Lennon. "Dat vond ik wel cool", zegt Fleur.

"Het is heel gek en tegelijkertijd heel gaaf om je eigen nummer daar te spelen, maar ook om iets te delen dat persoonlijk en belangrijk voor je is", aldus Fleur. En buiten de jury heeft ze ook van het publiek veel positieve reacties gekregen. "Dat mensen het zo mooi vonden dat ik me inzet als een stem voor de dieren, omdat zij er geen hebben. Zo voel ik het soms ook een beetje, want zij kunnen niet praten. Maar als we het aan de oppervlakte leggen dan kan het veel veranderen. Dus ik vind het fijn dat het zo wordt opgepakt: een stem voor zij die geen stem hebben."

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties