VIDEO: Familieleden zien personeelskaarten mijnverleden in

Gepubliceerd op 27/05/2024 om 17:08
Laatst bewerkt op 28/05/2024 om 09:00

Rond de 250 familieleden van oud-mijnwerkers konden maandagmiddag hun personeelskaarten inzien.

Op deze kaarten staat bijvoorbeeld waar en wanneer iemand exact gewerkt heeft en welke functie diegene had, maar soms ook informatie die de familie nog niet wist.

In de aanloop naar het evenement, dat door het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen en het Sociaal Historisch Centrum werd georganiseerd, bleek al dat de animo groot was: de inschrijvingen moesten op een bepaald punt gesloten worden. Het is maandagmiddag in het gebouw van het Sociaal Historisch Centrum in Maastricht dan ook een en al in- en uitloop van familieleden van oud-mijnwerkers die zich op tijd hadden opgegeven. Verder is het, behalve wat geroezemoes, rustig en stil, terwijl iedereen aandachtig de personeelskaart van een opa, vader of overgrootvader aan het bestuderen is. 

"Mijn vader was vrij gesloten over zijn tijd in de mijnen", vertelt een bezoekster. "Het is daarom heel fijn om toch wat informatie terug te zien. Maar ook om zijn handschrift te zien, dat herkende ik meteen." 

Niet alleen familieleden willen meer informatie krijgen over het mijnverleden van naasten, ook het Nederlands Mijnmuseum en het Sociaal Historisch Centrum hopen op deze manier nog meer verhalen uit die tijd op te halen. "We vragen ook aan mensen om verhalen uit die tijd op te schrijven en aan ons door te geven", zegt Leen Roels, directeur-conservator Nederlands Mijnmuseum. "Zodat wij daar ook weer verder mee aan de slag kunnen."

Door de grote animo zal het waarschijnlijk niet de laatste editie zijn van 'Gedolven Herinneringen'. Roels verwacht dat het in het najaar nog een keer georganiseerd zal worden.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties