VIDEO: Egelpopulatie gaat achteruit

Foto © ZO-NWS
Yves Lacroix
Gepubliceerd op 4/10/2022 om 16:29
Laatst bewerkt op 4/10/2022 om 16:58

Het gaat niet goed met de egel in Nederland. Het diertje wordt sinds de jaren negentig nog maar voor de helft zo vaak gespot. 

Ook bij Egelopvang Stein zien de vrijwilligers dat het niet goed gaat. Zij krijgen regelmatig telefoontjes van bezorgde mensen die een egel in de problemen aangetroffen hebben. De egels komen dan in de opvang terecht waar ze verzorgd worden tot ze weer terug de natuur in kunnen. 

Volgens Myrthe van Braam kunnen mensen die een tuin hebben de beestjes helpen. Zo houden egels van rommelige hoekjes waar ze zich in kunnen verstoppen en is het ook belangrijk dat ze überhaupt de tuin in en uit kunnen. 

Hoewel mensen de egels graag voer geven zijn er wel een aantal dingen waar ze op moeten letten. Zo hoeft er niet meer dan 100 gram brokjes neergezet te worden want een te dikke egel kan zich moeilijker oprollen en is daardoor kwetsbaar. Ook melk moet vermeden worden. 

Denise Rouschop die de egelopvang in 2017 stichtte, vindt dat de beestjes een belangrijke rol in de natuur hebben. Ze eten bijvoorbeeld insecten en kadavers op. Voor ze zorgen doet ze dan ook met alle plezier. 

Het enige probleem is het gebrek aan vrijwilligers. In de zomer wanneer het warm en droog is kan de opvang niet genoeg egels verzorgen. Ze roept dan ook iedereen die graag zou willen op om een handje te komen helpen. 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties