VIDEO: Eerste vaccins toegediend tegen corona

Gepubliceerd op 6/01/2021 om 17:37
Laatst bewerkt op 6/01/2021 om 18:43

Ook in Heerlen zijn woensdag de eerste zorgmedewerkers ingeënt met het Pfizer-vaccin. Dat gebeurde in het Zuyderland ziekenhuis. 

Van de 3000 batches die vanuit Maastricht over de Limburgse ziekenhuizen zijn verspreid, heeft Zuyderland er 440 gekregen, zegt coördinator van het vaccinatieprogramma Dirk Jan van Berkel tegen ZO-NWS. 

De zorgmedewerkers die actief zijn in de acute zorg krijgen het vaccin als eerste toegediend. Jacqueline Buijs kreeg in Heerlen de nobele eer om als eerste te worden ingeënt. Ze werkt dagelijks op de corona-afdeling van het ziekenhuis en is blij met het vaccin. “Je weet niet hoe snel het corona-vaccin werkt, want  er moeten antistoffen aangemaakt worden. Maar ik ga in ieder geval met een beter gevoel de corona-afdeling op dan gisteren.” 


Longarts Martijn de Kruif, die als tweede het vaccin in Heerlen kreeg, noemt het “een ontzettend mooi moment.” De Kruif zag met eigen ogen “hoe verschrikkelijk deze ziekte kan zijn. Dat heeft een enorme indruk achtergelaten.” Volgens de longarts merk je niets van de prik. “Bij de griepprik hield ik een stijf gevoel over in mijn arm. Dat heb ik nu helemaal niet.” 

Om de immuniteit op te bouwen moeten alle zorgmedewerkers die woensdag het vaccin kregen toegediend nog een tweede prik halen. “De volgende toedoening is tussen 21 en 28 dagen na de eerste inenting”, aldus Van Berkel. Indien Zuyderland over te weinig vaccins beschikt, kan het ziekenhuis een beroep doen op een nieuwe levering vanuit het MUMC+ in Maastricht. 

Advertenties