VIDEO: Eerste onbemande medisch inzetbare drone succesvol geland in Aken

Foto: ZO-NWS
Sam Verbeek
Gepubliceerd op 21/04/2023 om 15:18
Laatst bewerkt op 21/04/2023 om 15:38

Een primeur in het Euregiogebied. Voor het eerst is een onbemande drone om medische middelen van Heerlen naar Aken te vervoeren, ingezet. Dat gebeurde tussen het Zuyderland Medisch Centrum en Het Klinikum, vlak over de grens in Aken.

De drone kan een gewicht dragen van anderhalve kilo en behaalde vrijdagochtend een maximale snelheid van 111 kilometer per uur. De drone deed zo'n dertien minuten over het traject van Heerlen-Aken. 

De Universiteit in Aken noemt het een groot voordeel dat er geen auto's ingezet hoeven te worden voor een doosje medicijnen. Bovendien is de drone bij normale weersomstandigheden sneller dan een auto. 

Het is de bedoeling dat er in de toekomst vaker gebruik gemaakt zal worden van een drone om medische goederen zoals medicijnen tussen apotheken, laboratoria en ziekenhuizen te vervoeren. 

Philippe Müller van de universiteit in Aken laat weten dat de vervolgstap is om hoornvlies te vervoeren met de drone. Daarbij wordt onderzocht of het vlies vervoerd kan worden zonder dat het schade oploopt.

Om zo'n medische dronevlucht te kunnen maken, moet er toestemming gevraagd worden. Dit valt onder nieuwe Europese wet- en regelgeving. Men liep daarbij tegen problemen aan door het verschil in interpretatie hiervan tussen landen. De diverse wetten en regels laten zien dat er meer aandacht moet komen voor het vereenvoudigen van wetgeving in grensregio's. Ook zou er meer experimenteerruimte in het grensgebied moeten komen.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties