VIDEO: Eerste beeld ‘ZOO van ZAND’ klaar

foto © ZO-NWS
Gepubliceerd op 28/04/2022 om 15:00
Laatst bewerkt op 28/04/2022 om 15:18

Het eerste kunstwerk van het zandsculpturenfestival ‘ZOO van ZAND’ in GaiaZOO Kerkrade is klaar. Het zeer realistische werk van Suzanne Ruseler en David Ducharme van vier meter hoog en acht meter breed, is een groep savannedieren.

Het is gemaakt uit zes ton Maaszand. Een 'neushoornmoeder en kind' staan driedimensionaal op de voorgrond. De achtergrond laat het landschap in reliëf zien met daarin onder meer giraffes en leeuwen.

Op dit moment kunnen bezoekers de totstandkoming zien van het werk Moeder Aarde. De Amsterdamse kunstenaar Johannes Hogebrink heeft het thema verbeeld als een liggende, zwangere vrouw die bezorgd kijkt. “Ze maakt zich zorgen', legt hij het kunstwerk uit. 'Het gaat niet goed met moeder aarde en via dit kunstwerk kan ik dat statement maken', aldus Hogebrink.

De komende vijf weken worden op verschillende plekken in het park in totaal tien zandsculpturen gemaakt die in het teken staan van natuur- en soortbehoud. Hiermee wil GaiaZOO haar bezoekers meer leren over onder meer bedreigde diersoorten, fokprogramma’s en wat de dierentuin zelf doet om de natuur te beschermen.

In totaal werken negen kunstenaars uit Nederland en Canada mee aan de bouw van de sculpturen. Bezoekers van het park kunnen de kunstenaars dagelijks aan het werk zien. Ook online zijn de werkzaamheden van de kunstenaars via een live-stream te volgen. Begin juni wordt het festival feestelijk gelanceerd. Dit najaar worden de sculpturen weer afgebroken. GaiaZOO-manager Bezoek&Beleving Michelle Hollands denkt dat, gezien de enthousiaste reacties van de bezoekers, ZOO van Zand een tweede editie beleeft in 2023.

Reclame

Advertenties