VIDEO: Dit willen bewoners in Beekdaelen veranderen aan hun gemeente

Bewoners van Beekdaelen mogen beslissen over toekomst gemeente
Foto: ZO-NWS
Gepubliceerd op 23/04/2024 om 16:46
Laatst bewerkt op 23/04/2024 om 16:46

Bewoners van Beekdaelen mogen hun input geven over wat zij graag anders zouden willen zien in hun gemeente. Zo moet er in 2040 een visie komen waar de inwoners een stem in hebben.

ZO-NWS ging naar Nuth, Schinnen en Schinveld om te polsen wat zoal de ideeën van de huidige inwoners zijn.

Nuth
Een ouderen dorpje, waar meer mag worden betekend voor jongeren. Zo omschrijft een bewoner het dorp Nuth. "Vroeger had je om de hoek een café en dat is nu niet meer. Fun in Nuth, dat moet er zeker zijn voor de jongeren." Daarnaast vult een andere bewoonster aan dat jongeren voor overlast zorgen. "Op de markt is het 's avonds veel te druk met allemaal jongeren. Als je alleen over straat loopt, voel ik mezelf niet veilig."

Tot slot geeft een mevrouw op leeftijd aan dat er meer mag worden gedaan voor de oudere leeftijdscategorie. "Er is altijd in de avond iets te doen en nooit in de middag. Verder mogen ze hier in Nuth meer investeren in winkels, want er is geen schoenwinkel en maar één kledingzaak. Dat soort dingen mis ik wel."

Schinnen
Zo'n vijf kilometer verderop in Schinnen loopt er een bewoner kwaad naar zijn auto, omdat het gemeentehuis volgens hem wederom niet kan reageren op een vraag. "De bereikbaarheid van de gemeente is zeer slecht. Als ik bel, word ik nooit teruggebeld. Als ik een mail stuur, krijg ik ook nooit een reactie. Dus ben ik nu aan de deur geweest en na een kwartier is er nog steeds niemand die voor mij de deur heeft geopend. Dus ik ben niet erg tevreden", vertelt hij. 

Een 88-jarige bewoonster woont erg graag in Schinnen, al schort bij haar één ding. "Ze moeten eens zorgen dat het bij ons in de straat niet zo nat is. Ik krijg het water vanwege slechte drainage in de kelder, en het eendenmos staat bij ons op het pad. Voor de rest ben ik content over de gemeente, maar alleen dat water is verschrikkelijk.

Schinveld
Een inwoner van middelbare leeftijd die is opgegroeid in Schinveld wijst meteen naar de Beekstraat. Het zou volgens hem een 'criminele straat' zijn. "Er wordt daar vaak met drugs gehandeld door buitenlanders. Niet dat ik iets tegen buitenlanders heb, maar ik zou het toch graag anders zien." Een jonge bewoonster die pas in de gemeente is komen wonen valt op dat er weinig winkels in Schinveld te bezoeken zijn. "Er is hier alleen een supermarkt en een Readshop, meer is er niet echt."

Het initiatief van de Gemeente Beekdaelen om inspraak te geven aan de inwoners wordt wel goed ontvangen. Meerdere hebben aangegeven het belangrijk te vinden dat de mensen die er wonen een stempel kunnen drukken en dat beslissingen niet alleen genomen hoeven te worden door gemeentepersoneel.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties