VIDEO: Dit jaar geen Sjweikeser Rèngeloate

Foto: © ZO-NWS
Gepubliceerd op 8/08/2021 om 08:59
Laatst bewerkt op 24/11/2021 om 12:07

De oogst van de Sjweikeser Rèngeloat is nagenoeg volledig mislukt. De pruimen zijn een fenomeen in Sweikhuizen en omstreken. Begin augustus zijn normaliter de plukdagen, maar de liefhebbers zullen een jaartje moeten wachten.

"De natuur heeft ons in de steek gelaten", zegt voorzitter Funs Boyens van Stichting Sjweikeser Rèngeloat. "Begin voorjaar kwam een prachtige bloesem tevoorschijn. Tot 6 april. Toen lag er opeens een pak sneeuw van zo'n zeven centimeter."

De sneeuw en vorst hebben ervoor gezorgd dat de bloesem in een handomdraai verdween. Hierdoor konden de knoppen zich niet ontwikkelen en dat betekent: geen pruimen.

3000 kilo pruimen
Jaarlijks plukt Stichting Sjweikeser Rèngeloat die zo'n veertig vrijwilligers telt zo'n 2500 a 3000 kilo pruimen. Ongeveer vierhonderd pruimenbomen en nog eens 75 bestuivers omringen het dorp op diverse percelen. De voortgebrachte vrucht wordt in betere tijden verkocht op de fruitmarkt, gebruikt in de pruimenvlaai van de lokale bakker, maar er wordt ook jam en likeur van gemaakt.

Fast food
De Sjweikeser Rèngeloat dwingt populariteit af door zijn extra zoete smaak ten opzichte van de normale pruimen. Dat komt doordat de pruimenbomen uit Sweikhuizen zijn gestekt vanuit de wortel en niet geënt. Volgens Boyens maakt dat het traject van stek tot pruimen ruim vijf jaar trager. "Ik vergelijk het altijd met fast food en slow food. De geënte pruimenbomen leveren binnen twee jaar pruimen en de Sjweikeser Rèngeloat doet daar zeven jaar over. "Maar onze pruimen zijn wel lekkerder."

Reclame

Advertenties