VIDEO: De Vlieger Hoensbroek liet Lentekriebels links liggen

foto: website Rutgers
Gepubliceerd op 24/03/2023 om 14:46
Laatst bewerkt op 24/03/2023 om 15:33

De projectweek Lentekriebels heeft ook in onze regio voor ophef gezorgd. Lentekriebels is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs.

Deelnemende scholen gaven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Het thema was Wat vind ik fijn? Het ging hierbij om positieve seksuele vorming. Onderwerpen die aan bod kwamen gingen over leren over je lijf, praten over wat je fijn vindt, autonomie en een positief zelfbeeld.

Bezorgde ouders
De ophef ontstond toen er een promotiefimpje over Lentekriebels verscheen van expertisecentrum seksualiteit Rutgers. In het filmpje zijn ouders te zien die met kun kinderen over seks praten. Zo vraagt bijvoorbeeld een moeder aan haar vierjarige zoon of hij wel eens aan zijn piemel zit en hoe dat dan voelt. Op sociale media wordt schande gesproken over het filmpje en bezorgde ouders wilden hun kinderen zelfs thuis houden als de school het lespakket zou behandelen. Een aantal scholen uit de regio besloot na de ophef het lesmateriaal niet te gebruiken.

Filmpjes eerst zelf bekijken
Basisschool De Vlieger uit Hoensbroek is één van die scholen. "We zagen via social media verontruste berichten van ouders. Toen wij de filmpjes van het lesmateriaal zelf bekeken vonden we dat er onderwerpen besproken werden die de ouders wellicht beter zelf aan hun kinderen kunnen uitleggen", zegt Sven van der Linden, directeur van de De Vlieger. De basisschool valt onder de onderwijsstichting Movare. "We hebben met klem de schooldirecteuren geadviseerd om deze filmpjes eerst zelf te bekijken. Vervolgens konden ze een afweging maken of en voor welke (leeftijds)groep leerlingen deze video’s geschikt zouden zijn", laat John Wevers van Movare weten. De bestuurssecretaris kon donderdag niet zeggen hoeveel scholen van zijn srtichting het lespakket gebruikt hebben.

Rutgers bestrijdt ophef
Landelijk ontplofte een bom rond Lentekriebels toen politiek leiders zoals Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet zich met de materie gingen bemoeien. Volgens Baudet worden kinderen vanaf vier jaar aangespoord om over volwassen seksueel gedrag en geslachtsverandering te praten. Luc Lauwers van Rutgers bestrijdt dat. In een interview met RTL Nieuws zegt hij dat de politicus in de Tweede Kamer een boekje uit 2011 liet zien dat niets te maken heeft met Lentekriebels en zeker niet bedoeld is voor kinderen van vier jaar. Ook worden volgens Laauwers videobeelden uit hun context gehaald en lesstof voor de hoogste groepen uit het basisonderwijs gekoppeld aan de jongste kinderen. Website Pointer, het platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV omschrijft de ophef zelfs als een online haatcampagne, vooral aangewakkerd door populistische prominenten.

Scholen beslissen zelf
De projectweek Lentekriebels bestaat inmiddels 18 jaar en dit jaar doen er zo’n 2.800 scholen van de ruim 6500 basisscholen mee. Omdat het thema seksualiteit is opgenomen in de kerndoelen van het onderwijs, zijn scholen dan ook verplicht om aandacht te besteden aan dit onderwerp. Hoe ze daar invulling aan geven is aan de scholen zelf. Scholen kunnen daarvoor gebruik maken van lespakketten die speciaal hiervoor zijn gemaakt door verschillende organisaties. Het expertisecentrum seksualiteit Rutgers, ontwikkelt zo’n lespakket.

 

 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties