VIDEO: Campagne tegen diefstal van GPS-apparatuur agrarische bedrijven

Maxime Cabo
Gepubliceerd op 22/04/2024 om 15:18
Laatst bewerkt op 22/04/2024 om 17:25

Binnen de agrarische sector worden regelmatig landbouwapparaten met GPS-systeem, zoals bijvoorbeeld tractoren, gestolen. Landelijk en lokaal vraagt de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) hiervoor aandacht met de campagne 'Stop Diefstal'. Hoe het werkt was maandag te zien op de boerderij van pluimveehouder Wendy Kicken in Bocholtz.

Voorzitter Thijs Rompelberg van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond en burgemeester Susanne Scheepers van Simpelveld waren te gast op de boerderij van Kicken. 

"Er wordt regelmatig landbouwapparatuur gestolen, dat horen wij ook terug van de politie", verklaart Rompelberg. Met de campagne hoopt de LLTB dit te voorkomen. Leden van de LLTB kunnen gratis een zogenoemde 'markeerset' bestellen. Agrariërs kunnen door middel van een app de serienummers van de apparaten met een GPS-systeem vastleggen. Met de gepersonaliseerde markeerset kunnen ze vervolgens labels op de apparatuur plakken. Door de sterke lijm die ze bij de set krijgen, laat het label niet meer los. Ook komt er een waarschuwingssticker op het apparaat, dat dieven af moet schrikken om de apparatuur überhaupt te stelen. Als dat dan toch gebeurt, kan een apparaat veel makkelijker teruggevonden worden, omdat het door de labels en de app geregistreerd staat.

"Voorkomen is beter dan genezen", is het motto van Kicken. "Mijn man heeft al een paar keer de pech gehad dat er iets gestolen is bij zijn bedrijf. Hij heeft aangifte gedaan bij de politie maar de spullen zijn nooit teruggevonden. Het is dus een hele handige app; je zet één keer alle gegevens erin en als je dan de pech hebt dat er iets gestolen wordt, kun je het makkelijker terughalen naar je bedrijf."

Ook burgemeester Scheepers steunt het initiatief: "We scoren als Parkstadregio heel hoog als het gaat om criminaliteit en ondermijning. Als gemeente vinden we veilig ondernemen heel belangrijk, zeker in het buitengebied. Ik roep iedereen dan ook op hier gebruik van te maken, zodat we makkelijker actie kunnen ondernemen als er iets gestolen wordt".

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties