VIDEO: Brunssum wil tram uit 1931 terughalen naar Parelstad

Gepubliceerd op 7/04/2021 om 16:57
Laatst bewerkt op 8/04/2021 om 11:20

De gemeente Brunssum heeft een attractie op het oog en wil daarmee een stukje historie terughalen naar de Parelstad: tram 610.

De uit 1931 daterende tram is van Haarlemse makelij. De tram vervoerde jarenlang koempels naar de staatsmijnen Emma en Hendrik. Tot 1950 reed de tram van de vroegere Limburgse Tramweg Maatschappij tussen Kerkrade, Heerlen en Sittard.

initiatiefnemer Henri Ummels kwam de per toeval de tram op het spoor. De 59-jarige Brunssumer was op zoek naar treinonderdelen voor een klein monument in het mijnspoorparkje. Ummels zocht contact met de Miljoenenlijn. "Toen ik te horen kreeg dat er geen onderdelen beschikbaar waren, maar een hele tram, was ik helemaal hotel de botel", zegt Ummels. "Mijn moeder heeft zelfs nog met die tram gereisd." De Brunssumer aarzelde niet en legde gelijk contact met de gemeente Brunssum.

 

Het vervoermiddel staat sinds 2019 opgeslagen in een loods van Miljoenenlijn in Simpelveld. Het idee van Ummels om de tram naar Brunssum te halen, klinkt wethouder Hugo Janssen als muziek in zijn oren. "We gaan kijken of we de tram een plek kunnen geven in Brunssum waar die vroeger gereden heeft", zegt de wethouder. "Dat is om en nabij Rumpen-Langeberg."

Maar daar stelt de voormalige Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) wel een paar voorwaarde aan. "We geven de tram aan de gemeente Brunssum in een soort van eeuwig durende bruikleen." Dan zal de gemeente wel goede zorg moeten dragen voor de tram. De eisen waar Brunssum zich aan dient te houden zijn dat de tram droog moet kunnen staan om slijtage tegen te gaan en 'het verhaal' van de tram duidelijk te maken op de potentiële nieuwe plek.

Wanneer de tram terugkomt naar de Parelstad is nog onduidelijk. "We zijn nog aan het kijken naar de invulling van de tram en de kosten die het met zich mee gaat brengen. Dat kan twee maanden duren, maar ook een half jaar of nog langer", aldus wethouder Janssen.

Advertenties