VIDEO: Broekland organiseert herdenking bij Joods monument Brunssum

foto: Ton van Hoorn
Gepubliceerd op 22/03/2023 om 11:03
Laatst bewerkt op 22/03/2023 om 11:12

In het Vijverpark in Brunssum is dinsdag weer de jaarlijkse herdenking gehouden bij het Joods monument.

De ceremonie met kranslegging, gezang en toespraken wordt mede georganiseerd door het Broeklandcollege uit Hoensbroek. Op die manier wil de school de jongeren bewust maken van het Brunssumse oorlogsverleden.

De school had, naast de eigen leerlingen uit Brunssum en Hoensbroek, ook jonge studenten van de Internationale School Afnorth en de Gustav-Heinemann-Gesamtschule Alsdorf uitgenodigd. Onder de sprekers was ook Jack Aldewereld die zelf als Joods kind vanuit Amsterdam naar Brunssum is gesmokkeld tijdens de oorlog. Hij is één van de ruim 250 Joodse kinderen die door de verzetsgroep N.V. Groep naar Brunssum werden gehaald en werden opgevangen door de plaatselijke bevolking.

Na de herdenking richt Broekland zich nu op de volgende oorlogsactiviteit: het eerbetoon aan Brunssumer Zef Hendriks. De oprichter van de Parade heeft in de oorlog als gemeenteambtenaar onder andere documenten vervalst om menen uit handen van de bezetter te houden.

"Leerlingen hebben een bankje gemaakt en een plaquette gemaakt voor in het park en er komt een boekje met info. In mei gaan we dat met de gemeente feestelijk onthullen", zegt Erik Molnar, leraar van het Broeklandcollege en kartrekker van de schoolprojecten over de Tweede Wereldoorlog in Brunssum.

Wat vind jij?
Schinveld krijgt een Social Sofa om dorpsgenoten met elkaar te verbinden. Kan jouw omgeving ook zo'n speciale zitbank gebruiken? Laat het ons weten via het reactieformulier.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties