VIDEO: 'Bokkenrijdersgeschiedenis herleeft straks in kasteel Terborgh'

foto © ZO-NWS
Anonymous (not verified)
Gepubliceerd op 14/01/2022 om 00:00
Laatst bewerkt op 27/01/2022 om 13:32

In kasteel Terborgh in Schinnen komt een belevingsproject over de Bokkenrijders. Naar verwachting gaat de realisatie zo'n twee jaar duren.

Einde zoektocht
Auteur Frits Schoonbroodt van Sjtichting Genealogiek Sjènne (SjtiGS) heeft veel gepubliceerd over de geschiedenis van de Bokkenrijders. Daarbij ontstond het plan om die verhalen te laten herleven in een omgeving waar de achttiende eeuwse bendeleden ook echt verbleven en sporen hebben nagelaten. "Tijdens mijn zoektocht kwam ik in contact met Rieuwerd van Bodegraven die het kasteel deze zomer kocht. Hij reageerde meteen enthousiast op mijn ideeën, vertelt Schoonbroodt".Samen met archeolooog en mede-eigenaar van het kasteel Wynne Minkes gaat hij deze nu uitwerken tot een conceptplan voor het belevingsproject.

Elkaar versterken
De ideeën van de Bokenrijderskenner en de nieuwe eigenaren vullen elkaar goed aan. "Kasteel Terborgh wordt een B&B waarin de historie van het gebouw een belangrijke rol krijgt", vertelt Minkes. "Eerst zal er nog veel onderzoek plaatsvinden in en om het gebouw. Niet alleen naar sporen uit de tijd van de Bokkenrijders, maar ook naar de zogenaamde motte achter het kasteel waar de eerste woontoren op heeft gestaan. Op korte termijn gaan we subsidie aanvragen om ons plan te kunnen realiseren."

Beleving
Veertien leden van de roversbende hebben in de kerkers van het kasteel gevangen gezeten, zijn via folteringen tot bekentenissen gedwongen en er voor de beul gebracht. "Dat de bokkenrijdersgeschiedenis straks kan worden herbeleefd op de plek waar de gruwelijkheden plaatsvonden is uniek", zegt Schoonbroodt. "Daarbij zullen historische gebeurtenissen die ik in de achttiende eeuwse acten heb gevonden, worden nagespeeld en op de muren worden geprojecteerd in één van de vleugels van de kasteelboerderij. Je bent dan als het ware toeschouwer bij de gruwelijke martelingen die in het kasteel plaatsvonden.

 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties