VIDEO: Blijft de Naanhofsweg afgesloten?

Laatst bewerkt op 24/11/2020 om 18:01

De Naanhofsweg blijft de gemoederen bezighouden. De sluipweg tussen Vaesrade en de buitenring bij Hoensbroek is sinds de aanleg van de buitenring afgesloten voor motorisch verkeer. 

Reden daarvoor is de Natura 2000 wetgeving. Die wet is er ter bescherming van flora en fauna en heeft invloed op de ruimtelijke ordening en gebruik door verkeer, landbouw en industriefauna in het Natura 2000 gebied.

Tegenstanders van de sluiting vinden onder andere dat ze te ver moeten omrijden om bijvoorbeeld op de buitenring te komen. De gemeenteraad van Beekdaelen wil daarom dat het college de weg weer open stelt, maar dan alleen voor inwoners van Vaesrade.

Maar eerst moet de provincie een vergunning afgeven voor de openstelling. Op het moment loopt er een onderzoek naar de effecten van een eventuele, gedeeltelijke openstelling. De resultaten daarvan worden binnenkort bekend.

Voorstanders van de sluiting wijzen op de naturawetgeving waaruit blijkt dat de weg dicht moet blijven. Daarnaast vrezen ze gevaarlijke situaties op de smalle, kronkelige weg.