VIDEO: Bestuurskundige noemt raadsverkiezingen 'misschien wel belangrijkste ooit'

foto © ZO-NWS
Gepubliceerd op 17/01/2022 om 09:00
Laatst bewerkt op 27/01/2022 om 13:32

Emeritus hoogleraar bestuurskunde Arno Korsten uit Schimmert noemt de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 "misschien wel de belangrijkste ooit."

De gemeenten krijgen er van De Haag flinke opdrachten bij op het gebied van bestrijding van de klimaatverandering, de energietransitie en verduurzaming van woningen.

Opdrachten en draagvlak
Bij de totstandkoming van klimaatplannen hebben sommige gemeenten hun burgers geraadpleegd maar de plannen zijn volgens Korsten nog weinig concreet gemaakt. Bijvoorbeeld woningen 'van het gas halen' is een complexe operatie die veel geld gaat kosten. Daarnaast blijft het sociaal domein in de vergrijzende samenleving een belangrijke opgave voor gemeenten. Ook moeten de gemeenten plannen maken over hoe ze de inwoners en ondernemers ondersteunen tijdens en na de coronabeperkingen. "Het is zaak dat de gemeentebesturen de burgers actief bij hun plannen betrekken. In zijn algemeenheid vind ik dat dat nu nog te weinig gebeurt terwijl draagvlak broodnodig is."

Poltiek en bestuur
In deze verkiezingstijd staan de lijsttrekkers voor de moeilijke opgave hun standpunt over deze lastige thema's goed voor het voetlicht te krijgen. Korsten heeft er vertrouwen in dat ze dat gaat lukken. "Dat de kwaliteit van raadsleden onvoldoende is, is kroegpraat. Het werk wordt complexer en de werkdruk voor raadsleden is hoog. Het  is daarom steeds moeilijker voor partijen om kandidaten te vinden, maar diegene die er voor kiezen, functioneren over het algemeen goed. Raadsleden leggen accenten. Ze zijn waardengericht. Ze moeten kiezen voor accenten leggen bij thema's als bestrijden van eenzaamheid, duurzaamheid, vrijheid en solidariteit. Van daaruit moeten ze naar de stukken kijken en opdrachten verlenen. Het gemeentebeleid wordt uitgevoerd door ambtenaren die prima zijn toegerust voor die taken", aldus de bestuurskundige uit Schimmert. "Wel is het belangrijk dat de gemeentepolitiek meer eensgezindheid uitstraalt om het vertrouwen van de burgers te houden. Als het gaat over wantrouwen tegen de overheid gaat het vooral over de rijksoverheid."

Opkomst
Korsten verwacht dat de coronamaatregelen het aantal stemmers dat naar de stembus gaat negatief zal beïnvloeden. In vergelijking met de vorige gemeenteraadsverkiezingen zal de opkomst daarom mogelijk weer iets achteruitgaan, maar hij denkt toch dat de stembusgang in Brunssum, Beekdaelen en Voerendaal rond de 50 procent uitkomt.

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties