VIDEO: Beekdaelen en Waterschap willen beken veiliger maken

Gepubliceerd op 21/07/2021 om 14:33
Laatst bewerkt op 21/07/2021 om 16:40

Gemeente Beekdaelen en Waterschap Limburg hopen op de nodige ondersteuning vanuit Den Haag om zo snel mogelijk de beken en waterbuffers veiliger te maken.

Dit om de schade zo veel mogelijk te beperken wanneer Limburg opnieuw getroffen wordt door extreme wateroverlast.

Geschrokken
Wateroverlast behoort in de gemeente Beekdaelen tot de portefeuille van wethouder Jeannette Quadvlieg. Een week na de hevige regenbuien kijkt ze tevreden terug op de manier waarop gemeente en hulpdiensten hebben gehandeld. Quadvlieg laat weten enorm te zijn geschrokken van hoe snel het water steeg, maar geeft tegelijkertijd aan dat er niet beter gehandeld had kunnen worden. “Onze eigen watersystemen raakten vol. Gemeentemedewerkers, militairen en hulpdiensten hebben gedaan wat ze konden.”

Vaesrade
Het horrorscenario voor velen in Valkenburg overkwam in de gemeente Beekdaelen maar een enkele pechvogel. Het hoogste waterpunt binnen de gemeente werd gemeten in Vaesrade. Daar liep de Kathagermolen vol met water. Ook beleefde uitvaartondernemer Van den Hout aan de Vaesrade, zoals die straat heet, tevens spannende uren.

Overledenen
“We wonen hier al negentien jaar, maar dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt”, zegt Wilfred van den Hout, die naast het uitvaartcentrum woont waar hij tevens eigenaar van is. Van den Hout was enige tijd bang dat mensen geen afscheid konden nemen of dat er diensten moesten worden afgezegd. Na wat telefoontjes over en weer met hulpdiensten en gemeente kwam de brandweer als geroepen. “Brandweermannen hebben bijvoorbeeld geholpen om een overledene met kist over onze provisorische dam van zandzakken heen te sjouwen en in de auto te plaatsen”, vertelt de uitvaartondernemer vol lof. 

Zandzakken
Terwijl het water hem aan de knieën stond en zijn kelder tot de nok vol liep, wil Van den Hout van verhuizen niets weten. Wat de beste oplossing is, om een volgende keer te voorkomen weet de begrafenisondernemer ook niet. “Maar ik sluit niet uit dat we ooit een nieuwe drainage gaan leggen. En die zandzakken bewaren we ook nog even.”

Advertenties