VIDEO: Bank Zef Hendriks bijna klaar voor onthulling

foto: Ton van Hoorn
Gepubliceerd op 1/03/2023 om 13:12
Laatst bewerkt op 1/03/2023 om 13:21

Een bank ter nagedachtenis aan Zef Hendriks. Daarmee zijn leerlingen van het Broeklandcollege in Hoensbroek al een tijdje bezig.

De school schenkt veel aandacht aan de Tweede Wereldoorlog en is door de Jack Aldewereld Stichting uit Brunssum gevraagd om een eerbetoon te verzorgen aan een Brunssumer die veel voor zijn dorp heeft betekend tijdens de bezetting.

De Brunssumse gemeenteambtenaar vervalste in de Tweede Wereldoorlog documenten en hielp op die manier mensen met onderduiken en voorkwam hij dat plaatsgenoten werden tewerkgesteld in Duitsland. "We zijn een school in Hoensbroek maar we hebben veel leerlingen uit Brunssum en we willen iedereen uit de regio informatie meegeven over wat hier in de regio allemaal gespeeld heeft", zegt Esther Donners.

De leerkracht ziet dat praktijklessen over de oorlog meer impact hebben dan een geschiedenisboek. "Normaal is het een boekje openslaan en lezen maar hiermee zijn ze actief bezig".

Naast de bank maken de leerlingen ook nog een krans, dragen ze gedichten voor en wordt er gezongen tijdens de onthulling die ze zelf op 21 maart organiseren in het Vijverpark. "De verhalen moeten worden overgebracht naar de volgende generaties zodat het niet vergeten wordt en dat is heel belangrijk", zegt Jasmin Dijkstra die tijdens de onthulling het woord zal voeren.

Zoë Hermsen doet graag mee aan de herdenkingsactiviteiten rond Zef Hendriks. "Ik vind de Tweede Wereldoorlog sowieso interessant en daarom heb ik voor dit project gekozen. Tijdens de onthulling ga ik een gedicht voordragen maar ik moet het wel nog schrijven, misschien met wat hulp".

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties