VIDEO: Bandidos-proces gestart in Maastricht

foto © ZO-NWS
Gepubliceerd op 29/03/2021 om 11:21
Laatst bewerkt op 29/03/2021 om 17:36

Voor de rechtbank in Maastricht is maandagmorgen het megaproces tegen de Limburgse tak van motorclub Bandidos van start gegaan. Het gaat in deze zaak om 25 verdachten van wie de meesten worden verdacht van onder meer lidmaatschap van een criminele organisatie. Op de waslijst aan dagvaardingen, voorgelezen door officier van justitie Dävid van Kuppeveld, staan ook zaken als afpersingen, drugsdelicten, witwassen en openlijke geweldpleging. Justitie zal dik twee miljoen euro aan crimineel geld gaan vorderen van verschillende leden van de motorclub.

Dit onderzoek loopt al jaren. De grote ‘klapdag’ voor justitie vond plaats op 27 mei 2015 toen er tijdens een grote politie-actie in onder andere Oirsbeek (clubhuis Bandidos) en Nieuwstadt (woonplaats president Harrie Ramakers) meerdere leden van de motorclub werden gearresteerd.  

Op de eerste zittingsdag bij de Maastrichtse rechtbank stond een afpersing op de rol. Het ging hier om het onder dreiging afpakken van een Mercedes bedrijfsbus. Een en ander had volgens justitie te maken met het betalen van een schuld aan Bandidos omdat een geschil over verdovende middelen niet goed geregeld was. 

De rechtbankvoorzitter hield een aantal afgeluisterde gesprekken van leden van de beruchte motorclub voor. Hierop was onder andere verdachte John H. te horen die zei: ‘ik heb pepperspray en een een pistool bij me’. 

H. ontkende tijdens de zitting echter dit ooit bij zich te hebben gehad. “Ik denk niet dat ik dat me had”, zei hij in een verklaring tegen de rechtbank en even later gevolgd door: “Nee, dat had ik niet bij me.” 

Volgens justitie zou Marco H. uit Maasbracht, vicepresident van de Bandidos, de leider van de bovengenoemde afpersing zijn geweest. H. was overigens maandag niet aanwezig in de rechtbank. 
 
Deze week zijn er ook zittingsdagen op dinsdag en woensdag. In april heeft de rechtbank tien zittingsdagen geagendeerd. Op 26 april is het requisitoir. Op 28 april, 3 en 4 mei zijn de pleidooien van de dertien advocaten gepland .

Advertenties