VIDEO: André Thewessen klaar voor Dakar

Foto: © ZO-NWS
Gepubliceerd op 24/11/2021 om 09:48
Laatst bewerkt op 27/01/2022 om 13:32

André Thewessen uit Schimmert neemt tussen 2 en 14 januari deel aan de Dakar Rally.

De woestijnrace wordt dit jaar in Saoedi Arabië gehouden. In twee weken tijd wordt in twaalf etappes 4000 kilometer gereden. Met de verbindingsroutes erbij gaat het om 7000 kilometer die worden afgelegd door het 20-koppige ATS-Rallyteam waar Thewessen deel van uitmaakt.

Jongensdroom
Deelname aan de rally noemt Thewessen een jongensdroom. “Van jongs af aan ben ik gek op alles waar een motor in zit. Ook repareren van voertuigen gaat me goed af. Vaardigheden die ik nodig zal hebben tijdens deze wereldberoemde rally.” Doel van Bastings is vooral om 'Le Dakar' uit te rijden. “Als me dat lukt ben ik al dik tevreden. Ik verwacht niet dat ik als relatief onervaren deelnemer al snelle tijden ga neerzetten bij de etappes.”

Topvorm
De 57-jarige Thewessen kwalificeerde zich dit voorjaar in Andalusië voor deelname aan de vier-wiel aangedreven buggy klasse. De relatief lichte buggy goed kunnen manoeuvreren over het hobbelige, zanderige parcours vraagt veel van een stuurman. “Ik ben gaan boksen om fysiek en mentaal in topvorm te komen.”

Navigator
Met navigator Stijn Bastings uit Ubachsberg heeft hij de afgelopen anderhalf jaar veel getraind. “Bastings is weliswaar 30 jaar jonger maar we hebben een goede klik. Navigeren is een cruciale taak bij een woestijn rally waar je snel moet reageren op de stroom aan informatie die je binnen krijgt. Iedere etappe vraag uiterste concentratie bij het volgen van het Roadbook en de andere aanwijzingen. Een klein foutje kan fataal zijn. Bastings is een slimme vent en bovendien handig met autotechniek. Dat laatste is handig want met pech-onder-weg moet je reparaties zelf uitvoeren.”

Thuiswacht
Marion, de vrouw van Thewessen, runt hun bedrijf in koeltechniek tijdens de afwezigheid van André. “Voor mij is het een rally op zich om de 11 monteurs en 4000 klanten tevreden te houden”, zegt ze.

27 december vertrekken de mannen naar Saoedi-Arabië.

Reclame

Advertenties