Vertrouwelijk rapport: forse kritiek op handelen raadslid en gemeente Brunssum in dossier-kerstfeest

foto © ZO-NWS
Gepubliceerd op 14/02/2022 om 08:34
Laatst bewerkt op 14/02/2022 om 08:43

Het Brunssumse raadslid Frank Joosten (VVD) schond een principeafspraak over het niét onderhouden van contacten met de gemeente als penningmeester van de stichting Brunssum4TSamen bij het kerstfestival Feest der Verwondering. Ook de gemeente wordt inadequaat handelen verweten. Dat concludeert advocatenkantoor Capra in een kritisch vertrouwelijk rapport, bevestigen meerdere bronnen binnen het stadhuis tegenover ZO-NWS. 

Dit wordt dinsdag besproken tijdens een extra voor deze kwestie ingelaste gemeenteraadsvergadering. Het college van de gemeente Brunssum had Capra voor dit integriteitsonderzoek recent opdracht gegeven. Dit nadat er vorig jaar door datzelfde college een melding was gedaan bij de commissie Integriteit van de gemeenteraad. Frank Joosten was in 2019 zowel raadslid als ook penningmeester van de stichting Brunssum 4TSamen, die zich bezighield met de uitvoering van het bovengenoemde Feest der Verwondering. 

Geschonden afspraak
Drie maanden voor de start van dit evenement ontstond er onduidelijkheid over de financiële afhandeling. Joosten, voormalig wethouder van de gemeente Brunssum, nam daarop in zijn hoedanigheid als penningmeester contact op met de ambtelijke organisatie binnen de gemeente over uitvoering van de financiën rondom Feest der Verwondering. Hij schond daarmee de principeafspraak die binnen het bestuur van de stichting Brunssum 4TSamen was gemaakt dat hij als penningmeester géén contacten met de gemeente mocht onderhouden. 

Financiële relatie niet adequaat geregeld
VVD’er Joosten krijgt hiervoor in het rapport van Capra een flinke tik op de vingers, net zoals de gemeente Brunssum omdat de financiële relatie met de Stichting Brunssum4TSamen niet adequaat was geregeld. Volgens Capra gebruikte Joosten zijn positie als raadslid niet bewust om de stichting te bevoordelen, al sluit het gerenommeerde advocatenkantoor dat ook niet uit. Capra noemt het wel opvallend dat waar de afspraak binnen het bestuur van de stichting was dat Frank Joosten als raadslid geen directe contacten zou onderhouden met de gemeente, hij dat wél deed terwijl er qua timing grote belangen op het spel stonden.

Beïnvloeding niet uitgesloten
Capra concludeert verder in het onderzoek dat het niet heeft kunnen vaststellen dat ambtenaren, die door raadslid Joosten werden benaderd, een voor de stichting gunstige beslissing hebben genomen om de facturen op rekening van de gemeente te laten zetten. In het vertrouwelijke rapport staat verder dat raadslid Joosten in deze kwestie zich ‘eerder heeft laten leiden door eerzame motieven’. Capra geeft in de stukken verder aan dat beïnvloeding door de Brunssumse VVD’er niet kan worden uitgesloten. 

Joosten zwijgt
VVD’er Frank Joosten laat in een reactie tegenover ZO-NWS weten geen commentaar te kunnen geven op deze kwestie. “Ik mag niks zeggen hierover, omdat hier vertrouwelijkheid op rust. Doe ik dat wel, dan pleeg ik een strafbaar feit.” De Brunssumse gemeenteraad zal bovengenoemd onderzoeksrapport van Capra dinsdag bespreken. Hierin zal onder andere een aantal aanbevelingen aan bod komen die de politieke partijen hebben opgesteld als gevolg van de conclusies van advocatenkantoor Capra uit Den Bosch. 

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties