Vertrokken Roda-topman Karel Bouckaert: voetballerij is jungle

Gepubliceerd op 5/01/2021 om 12:55

Karel Bouckaert was tot oktober interim algemeen directeur bij Roda JC en vervulde eerder andere functies binnen de top van de Kerkraadse club. Met ZO-NWS blikt hij openhartig terug op zijn werk in het Parkstad Limburg Stadion. 

“Laat ik vooropstellen dat ik alleen maar algemeen directeur ben geworden om uit te helpen”, steekt de 62-jarige Bouckaert van wal. “Eerst zat in ik de zogeheten saneringsgroep G7 en daarna ben ik Harm van Veldhoven als toenmalig algemeen directeur gaan helpen. Ik was gestopt bij VDL Nedcar en had dus tijd over.” 

“Van Veldhoven vertrok uiteindelijk en Herman Huirne (baas van filiaal supermarktketen Jumbo in Kerkrade-West, red.) nam het over. Maar hij was al snel weer weg”, vervolgt Bouckaert. “De zaterdag na zijn vertrek ging bij mij de telefoon, Bert Peels hing namens Roda JC aan de lijn: ‘Karel, Herman is weg en we hebben nu niemand. We moeten iets doen’, zei hij tegen mij.” 

“Toen heb ik maar besloten om algemeen directeur te worden, die functie te gaan vervullen. Ik had alleen geen netwerk wat je daarvoor nodig hebt. De voetballerij is niks voor mij, nooit geweest ook. Een jungle, zo weet ik nu. Toch ging ik aan de slag. Ik hoorde vaker van mensen: ‘Karel, je hebt nooit gevoetbald, de functie van algemeen directeur is niks voor jou’. Dan dacht ik: jullie moeten hiermee niet bij mij zijn, maar bij andere mensen die mij aangesteld hebben.” 

De periode van Boukaert als topman van Roda JC duurde langer dan verwacht. “Ik zou in eerste instantie maar voor drie maanden aan het werk blijven. Maar het duurde langer. Weglopen vond ik daarna niet netjes, want ze hadden niemand anders. Wie had het dan moeten doen? Ik ken de verhalen dat ik dik betaald kreeg, maar wat is dan ‘dik’ zeg ik altijd maar. Ik kreeg gewoon betaald voor mijn werk en voor niks gaat de zon op. En voor alle duidelijkheid: ik ben gebleven voor Roda, omdat die club belangrijk is voor deze regio.” 

“Als ik nu zo terugkijk vind ik dat ik Roda goed heb kunnen achterlaten. Ik heb alle rekeningen kunnen betalen, net zoals de salarissen. Na 1 oktober heb ik Martijn Wismans als nieuwe AD nog af en toe wat geholpen, maar dat is nu ook gestopt. De nieuwe organisatie die nu staat bij Roda vind ik perfect. En er zijn sterke financieel krachtige mensen op de achtergrond.” 

Bouckaert doelt op de zakenmensen Roger Hodenius, Stijn Koster, Bert Peels en investeringsmaatschappij Mercurius van wijlen vastgoedmagnaat Henk Stienstra. Zij dekken drie jaar lang het verwachte tekort van 1,5 miljoen euro per jaar van de Kerkraadse club af.  

“Ik vind wel dat zij niet drie jaar maar vier jaar garant moeten staan voor eventuele tekorten bij Roda als gevolg van de coronacrisis. Een extra jaar dus. Dat is mijn mening he. Voor mij is het goed geweest zo, ik ben 62 jaar en speel nu met de kleinkinderen”, aldus Bouckaert. 

Advertenties