Vernieuwingsgroep wil onderzoek na toeslagenaffaire

Gepubliceerd op 14/01/2021 om 11:05
Laatst bewerkt op 14/01/2021 om 11:34

De Vernieuwingsgroep in Beekdaelen wil dat er na de veelbesproken kindertoeslagenaffaire een onderzoek komt om zicht te krijgen op de concrete afhandeling van bijstandsaanvragen. Dat schrijft raadslid Jos Pieper in een brief aan het college van B & W. 

In de toeslagenaffaire werden ouders door de Belastingdienst onterecht als fraudeur aangemerkt en moesten vervolgens tienduizenden euro's terugbetalen. Duizenden gezinnen werden benadeeld.

Onder meer de gemeenten Beekdaelen, Maastricht, Meerssen en Sittard-Geleen hebben inmiddels gedupeerden opgeroepen zich te melden. Maar politieke partij Vernieuwingsgroep wil in Beekdaelen nog een stapje verder gaan. 

"Het rapport ‘ongekend onrecht’ (2020), uitkomst van het onderzoek naar de kinderopvangtoeslagen, laat zien dat de kloof tussen theorie en praktijk, tussen instituties en praktijk, tussen politiek en praktijk, tussen ambtenaren en praktijk, het grootste manco is", schrijft Pieper. 

"Dat roept de vraag op: zijn wij als raadsleden van de gemeente Beekdaelen wel voldoende op de hoogte van de praktijk, van de individuele fraudegevallen en de participatieverplichtingen? Zonder meteen aan een grootschalige wanpraktijk te denken zou een nadere bestudering van de praktijk op zijn minst het verwijt van ‘jullie stonden erbij en deden niks’ kunnen voorkomen."

Pieper zegt verder in de brief aan het Beekdaeler college: "zouden we niet door middel van een nader onderzoek meer zicht moeten krijgen op de concrete afhandeling van bijstandsaanvragen?' 'Is het college het met de Vernieuwingsgroep eens dat een dergelijk onderzoek verhelderend kan werken, ook richting bijstandsontvangers? Zeker als zal blijken dat we in Beekdaelen toch al uitgaan van rechtvaardig maatwerk", aldus het raadslid. 

Advertenties