Venster in pand Heerlen moet passanten kijkje geven in oude Romeinse ruïne

Foto © ZO-NWS | Gemeente Heerlen
Yves Lacroix
Gepubliceerd op 17/06/2022 om 10:13
Laatst bewerkt op 17/06/2022 om 10:20

Een klein kijkvenster in de gevel van een pand aan de Coriovallumstraat 17 in Heerlen moet passanten een kijkje geven in het Romeinse verleden van de stad. 

Onder het pand liggen namelijk de resten van een oude Romeinse kelder die bij een woonhuis hoorde. 

Op maandag 20 juni start het archeologisch onderzoek naar de kelder. Alle resten worden dan gedocumenteerd en beschreven. Met die informatie kan de archeoloog uitpluizen hoe men 2000 jaar geleden de kelder gebouwd heeft. 

Ook zullen tijdens het project een aantal vlogs gemaakt worden zodat iedereen de werkzaamheden kan volgen. 

Bewonderen
De kelder is tijdens kantooruren ook te bekijken via een glasplaat in de vloer van het makelaarskantoor. Heerlen wil echter dat men deze waardevolle schat altijd kan bewonderen. Samen met Restaura en het makelaarskantoor wordt nagedacht over hoe dat vorm kan krijgen. 

Eerste archeologische object 
De Romeinse kelder werd in 1952 blootgelegd en hoort bij een Romeins woonhuis. In de keldermuur zaten vijf nissen, waarin waarschijnlijk (olie)lampjes stonden. De exacte grootte van de kelder is niet bekend. 

Wat vind jij?
Schinveld krijgt een Social Sofa om dorpsgenoten met elkaar te verbinden. Kan jouw omgeving ook zo'n speciale zitbank gebruiken? Laat het ons weten via het reactieformulier.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties