Vanaf 3 oktober preventief fouilleren in Heerlen

foto: gemeente Heerlen
Gepubliceerd op 2/10/2023 om 13:24
Laatst bewerkt op 2/10/2023 om 15:20

In Heerlen-Centrum wordt vanaf 3 oktober tot 1 februari volgend jaar een proef gehouden met preventief fouilleren.

De proef heeft als doel om te onderzoeken in hoeverre de signalen over het toenemende wapenbezit van met name messen, kloppen. De gemeente gaat, samen met politie en het openbaar Ministerie (OM), de resultaten van de fouilleringen nauwkeurig volgen en evalueren.

In de binnenstad is de afgelopen 2,5 jaar een stijging te zien van het bezit van verboden wapens. In die periode zijn, in een relatief klein gebied, bijna 40 keer wapens aangetroffen bij het fouilleren van verdachten van bijvoorbeeld winkeldiefstal, vechtpartijen of straatroof. Het gaat voornamelijk om messen, maar in mindere mate ook om bijvoorbeeld knuppels, pepperspray of boksbeugels.

Het wapenbezit speelt in alle leeftijdsklassen maar met name bij volwassenen van 23 jaar en ouder. Om de proef mogelijk te maken is een deel van het centrum (zie kaartje) aangemerkt als veiligheidsrisicogebied.

foto: gemeente Heerlen

Meldt u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties