Vader Floor en Mees in brief aan Oostenrijkse rechter: “Haal ze uit bubbel”

Gepubliceerd op 17/02/2021 om 15:24
Laatst bewerkt op 12/05/2021 om 10:03

Xander Werres, vader van de jarenlang verdwenen Floor en Mees uit Wijnandsrade, heeft op verzoek van Bureau Jeugdzorg Limburg een brief, in bezit van ZO-NWS, geschreven aan de rechtbank in Oostenrijk. Die buigt zich donderdag over een uitleveringsverzoek van Jeugdzorg dat hiermee hoopt de twee kinderen, die nadat zij plotseling ontdekt werden op een onderduikadres op 4 januari nog altijd in Tirol zitten, terug naar Nederland te kunnen halen.

“Om te beginnen wil ik aangeven dat ik het heel belangrijk vind dat de kinderen uit hun huidige bubbel gehaald worden”, schrijft Werres in de betreffende brief. “Hoe zie ik de omgang kinderen weer voor me? Er is heel veel gebeurd de afgelopen jaren, de kinderen hebben een serieus trauma opgelopen, daar ben ik mij zeer van bewust. Ik ben mij ook bewust van het feit dat ik al die jaren niet de liefde heb kunnen geven, waar ze wel behoefte aan hebben gehad.”

“Zoals gezegd is het allerbelangrijkste dat de kinderen uit de bubbel komen en in een normale omgeving terechtkomen”, vervolgt Werres in het schrijven. “Vandaar dat ik ook begrijp dat het tijd nodig heeft voor het contact tussen mij en de kinderen weer hersteld zal gaan worden. Stapje voor stapje. Belangrijk is dat ze goede begeleiding krijgen in een veilige omgeving zodat ze langzaamaan weer een juist wereldbeeld krijgen en een beeld van mij krijgen dat overeenkomt met de werkelijkheid.”

“Voor de omgang wil ik dan ook afgaan op de expertise van de specialistische hulpverleners. Zij kunnen bepalen wat het juiste tempo is en wanneer we bepaalde stappen kunnen gaan zetten. Zoals een kaartje met hun verjaardag, een brief en in een later stadium zelfs begeleide omgang of zelfs gewone omgang. Dat dit allemaal tijd gaat kosten is iets waar we allemaal rekening mee houden”, aldus Xander Werres in de brief aan de rechtbank in Oostenrijk. 

Bureau Jeugdzorg Limburg heeft - als gevolg van een vechtscheiding - al enige tijd de voogdij over Floor en Mees en hoopt middels een rechtszaak de twee kinderen terug naar Nederland te kunnen krijgen. Floor en Mees Werres verdwenen in 2014 samen met hun moeder Miriam A. plotseling van de aardbodem. 

Het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg vaardigde in 2016 een internationaal opsporings- en arrestatiebevel uit tegen A. vanwege kinderontvoering. Jarenlang vonden politie en justitie echter geen spoor van het drietal, tot 4 januari dit jaar toen Miriam A. ernstig ziek in een vakantiewoning in het Oostenrijkse gehucht Litzerfelden. Zij moest in allerijl worden overgebracht naar het ziekenhuis van Innsbrück. 

De vrouw overleed uiteindelijk een dag later, waardoor het strafrechtelijk onderzoek tegen haar automatisch stop moest worden gezet. Sindsdien verblijven Floor en Mees in Oostenrijk. 
 

Advertenties