Topoverleg over situatie bij Roda JC op 10 juli

foto © ZO-NWS | Twan Senden
Gepubliceerd op 30/06/2021 om 18:44
Laatst bewerkt op 30/06/2021 om 19:03

Het topoverleg tussen de funders, directie, raad van commissarissen en de stichting van Roda JC over de situatie binnen de Kerkraadse club vindt op 10 juli plaats. Dat blijkt uit informatie waar ZO-NWS over beschikt. 

Dit topoverleg is een initiatief van de Phoenix-groep, met daarin funders als onder andere de steenrijke Roger Hodenius en Stijn Koster, die de Kerkraadse eerstedivisionist financieel heeft weten te redden. 

Bij Roda JC is het al enige tijd behoorlijk onrustig in de top over het te voeren beleid en de te varen koers. In en rond de club staat het functioneren van algemeen directeur Martijn Wismans onder andere ter discussie. 

Wismans wordt een gebrek aan daadkracht en uitstraling verweten. Ook zou hij communicatief niet bijster sterk zijn. De AD zelf houdt het erop dat hij niet altijd het achterste van zijn tong kan laten zien als directielid. 

Dat er volgens ingewijden vooral op commercieel gebied te weinig gebeurt in het Parkstad Limburg Stadion, zou ook bij - een deel van - de Phoenix-groep tot enige teleurstelling hebben geleid. 

Bij de vooral op de achtergrond acterende funders bestond stilletjes enige de hoop dat er zich in de afgelopen tijd bij hen nog een nieuwe financiële sterke man of vrouw zou gaan aansluiten, maar dit is echter nog niet gebeurd. 

En dan is er nog de positie van raad van commissarissen-voorzitter Joop Janssen. De in België woonachtige Heerlenaar zou een te solistische koers varen en teveel op de stoel van AD Wismans gaan zitten. 

Daarnaast speelde hij volgens meerdere interne bronnen een rol bij het vertrek van oud-speler en voormalig trainer René Trost als commissaris voetbaltechnische zaken. Tijdens bovengenoemde bijeenkomst zal ook deze vrijgekomen plek worden besproken. 

Tot op heden is die vacature namelijk nog niet ingevuld. De interne kritiek op Joop Janssen was voor verschillende supportersgremia van Roda JC de aanleiding om een brief naar oud-burgemeester Jos Som, voorzitter van de Stichting Roda JC die de aandelen beheert, te sturen. 

In dit schrijven werd zelfs opgeroepen tot het vertrek van Janssen. Het is echter nog maar de vraag of die eis door de topmensen bij de Kerkraadse club ingewilligd gaat worden, dat zij de oren laten hangen naar het dringende verzoek van de fans. 

Het topoverleg zal naar alle waarschijnlijkheid ook gebruikt worden om de financiële situatie van de Kerkraadse club te bespreken. Qua spelersbudget heeft de eerstedivisionist - in vergelijking met afgelopen seizoen - immers een flinke pas op de plaats moeten maken. 

Intern wordt daarom, nadat technisch directeur Jeffrey van As dit idee opperde, onder andere nagedacht over een op te richten spelersfonds. Eventuele geldschieters kunnen hierin dan een bepaald bedrag stoppen en later hiervoor, tegen een bepaalde rendement, geld terugkrijgen als betreffende speler doorverkocht kan worden. 

Roda heeft inmiddels uitgewerkte spelersfonds-concepten van FC Volendam en NEC in bezit om hiernaar te kijken en dit eventueel te gebruiken. Verschillende mensen met voorliefde voor Roda hebben in de afgelopen tijd al wat kandidaat-deelnemers hiervoor gepolst en ook positieve reacties gekregen, zo klinkt het. 

Maar binnen de club is nog geen beslissing genomen of er ook daadwerkelijk met een spelersfonds gewerkt zal gaan worden. 

Advertenties