Topoverleg over onrust bij Roda JC: gaat er ingegrepen worden?

foto © ZO-NWS | Twan Senden
Gepubliceerd op 9/07/2021 om 06:50
Laatst bewerkt op 9/07/2021 om 07:57

De onrust binnen Roda JC over onder andere het functioneren van algemeen directeur Martijn Wismans en RvC-voorzitter Joop Janssen is de afgelopen tijd alleen maar gegroeid. Met het topoverleg van zaterdag voor de deur, is de grote vraag: gaat er ingegrepen worden? 

Het is maandag 3 augustus vorig jaar als Martijn Wismans en Joop Janssen achtereenvolgens in de businessclub van het Parkstad Limburg Stadion worden gepresenteerd aan de buitenwacht. Het duo gaat bij de eerstedivisionist aan de slag nadat een door de Kerkradenaren ingeschakeld bedrijf uit Maastricht de werving heeft gedaan. 

Er wordt met champagne geklonken en de woorden 'nieuwe start' en 'transparantie'  vallen hier en daar. De lachende gezichten zijn niet van de lucht. Logisch ook, want binnen Roda JC hoopt men zeker op organisatorisch gebied na jaren van ellende eindelijk weer eens een periode van uniformiteit te krijgen in plaats van moddergooien tussen verschillende kampen.

Kersvers AD Wismans begint vol energie aan zijn job, maar na enige tijd sijpelen al vrij snel geluiden door dat hij "niet de juiste man op de juiste plek is". Nou kan alle begin moeilijk zijn, maar de interne kritiek zwelt in de afgelopen maanden alleen maar meer aan. Zo erg zelfs, dat insiders inmiddels de hoop op verbetering al hebben opgegeven. 

Wismans, die onder andere een gebrek aan daadkracht wordt verweten, zou ook over een zeer matige PR beschikken. En: op commercieel gebied - toch een van de vereisten bij zijn aanstelling - schort het er ook aan. Zo klinkt het althans vanuit meerdere hoeken binnen de Kerkraadse club. 

Qua PR halen ingewijden een voorbeeld aan: wanneer Roda JC tijdens de competitie op bezoek is bij een tegenstander, houdt Wismans zich in de bestuurskamer van de gastenclub te afzijdig. "Zeg, waar is jullie algemeen directeur eigenlijk?" vragen vertegenwoordigers van de ontvangende club dan enigszins verbaasd. 

Een voorval dat te vergelijken valt met de aanwezigheid van Martijn Wismans tijdens de eerste oefenwedstrijd van de Kerkraadse club bij de amateurs van LHC onlangs. De AD staat vrijwel anoniem en onopvallend naar de oefenpot te kijken. Iets wat andere aanwezigen ook opvalt, zo komen ze dan aan de verslaggever van ZO-NWS vertellen. 

"Waarom staat die man vrijwel de hele tijd alleen en mengt hij zich niet onder de sponsors en dergelijke? Hij moet toch de club verkopen en eventuele nieuwe contacten opdoen?" En zo stapelt zich de kritiek aan het adres van Wismans de voorbije maanden steeds meer op. "Kritiek is inmiddels medelijden geworden. Er zijn nog maar heel weinig mensen die hem binnen Roda als baas serieus nemen", fluisteren insiders. 

De AD zelf lijkt zich hier, als hij al telefonisch bereikbaar is, niet echt bewust van. Het heeft er alle schijn van dat het feit dat de profvoetbalwereld een jungle is, hem heeft verbaasd en ietwat verrast. Maar het is niet alleen Wismans die de zwarte piet krijgt toegeschoven. Ook Joop Janssen, voorzitter van de raad van commissarissen, moet het behoorlijk ontgelden. De Heerlenaar, die in België woont, zou veel meer doen dan van hem gevraagd wordt: een toezichthoudende en controlerende rol hebben. 

Janssen wordt verweten "de grote baas te willen spelen". Mede door zijn handelen, zo stellen meerdere interne bronnen althans, legde clubicoon René Trost zijn functie als commissaris voetbaltechnische zaken neer. Een gebeurtenis die gevoelig ligt binnen en buiten Roda JC, omdat Trost behoorlijk populair is bij vele mensen die binding hebben met de Kerkraadse club. Verschillende supportersgremia sturen daarom een brief op hoge poten naar Jos Som. 

De oud-burgemeester van Kerkrade, een ervaren bestuurder, wordt in het schrijven verzocht in te grijpen en RvC-preses Janssen te doen laten vertrekken. Op initiatief van de funders van reddingsgroep Phoenix zitten zaterdag de directie, de RvC, de Stichting Roda JC (met Som aan het roer) en de funders zelf om de tafel. Ook trainer Jurgen Streppel zal bij dit topoverleg aanschuiven. 

Om elkaar eens goed in de ogen aan te kijken. De financiële situatie van de Kerkraadse club, die het spelersbudget tot 25 procent heeft moeten terugschroeven, zal hierbij ook aan bod komen. Bronnen binnen Roda stellen dat er ook bij de funders teleurstelling bestaat dat er te weinig nieuwe financiële middelen - zoals de verkoop van de naam van het stadion of het aantrekken van een nieuw lid voor de Phoenix-groep - zijn binnengehaald waardoor Roda wat beter in de slappe was zou zitten. 

Kortom: genoeg dingen om te bespreken dus tijdens het topoverleg. De vraag is of er door bijvoorbeeld Stijn Koster - toch een zeer succesvol zakenman die het wist te schoppen tot miljonair - op organisatorisch gebied ingegrepen gaat worden. Feit is in ieder geval dat het in de top van Roda JC weer rustig moet worden. En het vertrouwen onder elkaar weer aanwezig is. 

 

 

Advertenties