Topcrimineel Peter van D. langer vast voor rol bij drugsproductie

Gepubliceerd op 15/03/2021 om 09:06
Laatst bewerkt op 12/05/2021 om 10:03

Topcrimineel Peter van D. (64) uit Schinveld moet veertien dagen langer in de cel blijven op verdenking van betrokkenheid bij de productie van harddrugs. Dat heeft de rechter-commissaris besloten, bevestigt zijn advocaat Arthur Vonken maandag desgevraagd tegenover ZO-NWS.

"Justitie had hierom gevraagd en de rechter-commissaris heeft dit besloten, meer mag ik inhoudelijk niet zeggen omdat er nog steeds beperkingen op deze zaak zitten", legt Vonken verder uit. "Mijn cliënt zal naar alle waarschijnlijkheid volgende week voor de raadkamer van de rechtbank moeten verschijnen." 

Deze omroep meldde eerder al dat de Landelijke Eenheid van de politie vorige week dinsdagmorgen in alle vroegte een inval deed in de zwaarbeveiligde villa van Van D. aan de Grachtweg in Schinveld. Hier vond een doorzoeking plaats en de verdachte Schinveldenaar werd aangehouden. Dat gebeurde nadat de opsporingsdiensten criminele berichten van versleutelde berichtendienst SKY ECC hadden weten te kraken. 

Peter van D., die het medeplegen bij het vervaardigen van harddrugs ten laste is gelegd, is donderdag verhoord op het politiebureau van Heerlen. De politie-inval bij Peter van D. dinsdag kwam precies een dag nadat de rechtbank in Maastricht besloot dat justitie het strafrechtelijk onderzoek naar Van D. in een andere zaak, waarin hij al twee jaar verdacht wordt van witwassen en verboden wapenbezit, mag voortzetten. 

In deze zaak werd Peter van D. op 12 maart 2019 opgepakt in zijn woning in Schinveld. Dit had te maken met een groot Duits rechercheonderzoek naar de handel in verdovende middelen. Vier verdachte Duitsers in deze drugszaak zouden contacten hebben gehad met Peter van D.

De Schinveldenaar is zelf geen verdachte in deze zaak, maar de topcrimineel had wel een vuurwapen en 90.000 euro in zijn woning liggen. Peter 'De Dikke' van D. wordt gezien als een groot kopstuk in de Nederlanse en internationale drugswereld. 

Hij stortte zich in de jaren tachtig, samen met zijn kompaan Robbie van L., op de productie van en handel in XTC. Ook zou hij hebben gehandeld in coke en hasj. In 2008 werd hij door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot tien jaar cel voor drugshandel. 

Vanuit de gevangenis in het Belgische Hasselt, waar hij vastzat voor cannabissmokkel en een ontvoering, stuurde hij een drugsbende aan. Na zijn vrijlating verdween Peter van D. enige tijd van de radar. Robbie van L. zit op dit moment een jarenlange gevangenisstraf uit vanwege betrokkenheid bij internationale drugshandel.
 

Advertenties