Topcrimineel Peter van D. gearresteerd in Schinveldse villa om nieuwe drugszaak

Gepubliceerd op 14/04/2023 om 15:55
Laatst bewerkt op 14/04/2023 om 16:19

De Schinveldse topcrimineel Peter van D. is afgelopen woensdagnacht in zijn villa in Schinveld gearresteerd op verdenking van de productie van harddrugs. Hij is donderdag verhoord door de recherche op het politiebureau van Heerlen. Dat bevestigt Van D.’s advocaat Arthur Vonken tegenover ZO-NWS.

Shovel
In de nacht van woensdag op donderdag werd rond half twee met een shovel de grote toegangspoort van de vrijstaande woning van Van D. aan de rand van Schinveld geramd. Daarna wisten leden van een arrestatieteam de achterdeur van het pand met geweld te forceren en werd Van D. binnen aangehouden.

Zak over het hoofd
De gewezen drugsbaron werd daarna met een zak over zijn hoofd meteen afgevoerd. De reden van de grootscheepse inval en doorzoeking, waarbij onder andere verschillende mobiele telefoons en computers in beslag werden genomen, bleek volgens Van D.’s raadsman Arthur Vonken "informatie uit het criminele milieu te zijn".

Team Criminele Inlichtingen 
"Er was kennelijk bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de politie informatie binnengekomen dat mijn cliënt zich in de schuur van zijn buurman bezig zou houden met de productie van harddrugs. Ik kreeg midden in de nacht een telefoontje van zijn vrouw dat Peter was aangehouden", vervolgt Vonken. Hij geeft aan "hogelijk verbaasd te zijn over de hele gang van zaken". 

"Mijn cliënt is donderdag de hele dag verhoord, hij zegt helemaal van niks te weten. Mijn client is enorm gefrustreerd dat politie en justitie de toegangspoort én de deur van zijn huis compleet vernield hebben. En dat alleen maar op basis van informatie die men kennelijk alleen maar uit het criminele milieu heeft", aldus de Maastrichtse strafpleiter.

Tien mille
Hij schat de aangerichte schade aan de villa van Peter van D., die inmiddels weer uit zijn voorarrest is vrijgelaten maar wel nog altijd verdachte is, op zeker tienduizend euro. "Die ga ik hoe dan ook op de politie verhalen." De politie laat desgevraagd weten dat er sprake is van "een lopend onderzoek". "Daarom kunnen we op dit moment nog geen verdere details geven", aldus woordvoerder Richard Mes.

Peter ‘De Dikke’ van D. is een bekend kopstuk in de nationale en internationale drugswereld. In maart 2021 werd hij gearresteerd tijdens een grote opsporingsactie, nadat Europese opsporingsdiensten de berichtenservice Sky ECC hadden gekraakt. Uit chatverkeer was gebleken dat Van D. een partij amfetamine zou gaan produceren. Hiervoor werd 600 kilo van de grondstof MAPA in een bestelbusje geleverd. Dat transport werd echter onderschept door de opsporingsdiensten. 

Drugssmokkel
Tijdens verder onderzoek bleek dat het Van D. ook betrokken zou zijn geweest bij de invoer van honderd kilo coke, de smokkel van 60 kilo hasj en meer dan 150 kilo hennep uit de Spaanse badplaats Malaga. Tegen Peter van D. werd in deze zaak in september 2022 5 jaar cel geëist. Op 17 oktober in datzelfde jaar had in deze zaak uitspraak moeten worden gedaan, maar omdat de rechters gewraakt werden moet de zaak tegen de Schinveldenaar helemaal opnieuw gedaan worden. 

Peter van D. stortte zich in de jaren tachtig, samen met zijn kompaan Robbie van L., op de productie van en handel in XTC. Ook zou hij hebben gehandeld in coke en hasj. In 2008 werd hij door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot tien jaar cel voor drugshandel. Vanuit de gevangenis in het Belgische Hasselt, waar hij vastzat voor cannabissmokkel en een ontvoering, stuurde hij een drugsbende aan.

Na zijn vrijlating verdween Peter van D. toentertijd enige tijd van de radar. Robbie van L. zit op dit moment een jarenlange gevangenisstraf uit vanwege betrokkenheid bij internationale drugshandel.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties