Toch geen museum Noca-Nola in Voerendaal

Gepubliceerd op 26/02/2023 om 15:48
Laatst bewerkt op 26/02/2023 om 16:14

De voormalige frisdrankfabriek Noca-Nola in Voerendaal wordt geen museum voor het Limburgse limonademerk dat lang geleden een soort van luis in de pels was van het Amerikaanse wereldmerk Coca Cola.

Het pand uit 1907 aan de Heerlerweg in Kunrade staat te koop. Plannen om er een museum van te maken zijn volgens de krant het FD gesneuveld door familieperikelen, de coronacrisis en gedoe om vergunningen. "Een emotioneel besluit", zegt Desiree Moulen, nazaat van limonademaker Leo Moulen, in bovengenoemd medium. 

Begin twintigste eeuw begon Leo Moulen in het gebouw met het bottelen van mineraalwater uit een bron achter het pand en breidde zijn assortiment uit met vruchtenlimonade. In 1922 veranderde hij de naam in Noca-Nola die hij ook vastlegde, omdat hij had gehoord dat in Amerika het grote Coca-Cola bezig was met een opmars op de frisdrankmarkt.

Na onderhandelingen mocht Coca-Cola niet verkocht worden in een straal van 50 kilometer rond Voerendaal. Dat territorium, inclusief kolenmijnen met dorstige koempels, bleef exclusief van Noca-Nola. De Amerikanen kochten uiteindelijk de Voerendaler voor 10.000 gulden uit. Het pand inclusief bron en voormalige limonadefabriek staat nu te koop voor een bedrag van 650.000 euro.

Lees meer: (video) Museum over frisdrankbaas Moulen deze zomer open

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties