Tijgermug voor het eerst in Heerlen opgedoken

foto: iStock
Gepubliceerd op 20/11/2023 om 09:21
Laatst bewerkt op 20/11/2023 om 09:32

In Heerlen is dit jaar voor het eerst de tijgermug aangetroffen. Ook in Nederweert, Sittard-Geleen, Stein, Valkenburg aan de Geul en Weert heeft Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tijgermuggen aangetroffen. Dat meldt Stichting platform Stop invasieve exoten op basis van gegevens van de NVWA.

In Heerlen gaat het om één vondst en waar die precies gedaan werd is niet bekend. In Valkenburg werden tijgermuggen maar liefst 24 keer aangetroffen op 10 verschillende plekken, in Stein werden 9 vondsten gedaan. Hoeveel tijgermuggen een vondst omvat, maakt de NVWA niet bekend.

De tijgermug is een uit Azië afkomstige mug die meer dan 20 virusziekten kan overdragen, zoals dengue ofwel knokkelkoorts, chikungunya en zika. Een bekende invoerroute is de import van gebruikte banden.

De Stichting platform Stop invasieve exoten vindt dat de NVWA meer werk moet maken van bestrijding van de invasieve exoot en ook de voorlichting moet beter.

Meldt u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties