Tijdelijk crisisnoodopvang voor 250 asielzoekers in Voerendaal

Sam Verbeek
Gepubliceerd op 30/10/2023 om 12:01
Laatst bewerkt op 30/10/2023 om 12:31

In Voerendaal komt een tijdelijke crisisnoodopvang voor asielzoekers. Het terrein aan de Bergseweg 109 wordt voor de duur van maximaal anderhalf jaar ingericht voor 250 asielzoekers en gaat naar verwachting 8 januari open.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft niet genoeg opvangplekken voor alle asielzoekers die naar Nederland komen. Tevens zijn er statushouders die wachten op een woning. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid vraagt daarom aan alle veiligheidsregio’s om crisisnoodopvang mogelijk te maken.

'Dit gebeurt op verzoek van het Rijk en onder regie van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Omwonenden, verenigingen en ondernemers in de directe omgeving worden deze week geïnformeerd over de crisisnoodopvang', meldt gemeente Voerendaal.

Het gaat om asielzoekers die wachten op de asielprocedure en status-/vergunninghouders die nog wachten op een woning in de aan hen gekoppelde gemeente in Nederland. 

Het terrein aan de Bergseweg is eigendom van de gemeente, ligt buiten de dorpskern en is qua afmeting geschikt voor crisisnoodopvang van 250 personen. Op dit moment is de grond niet geschikt voor ontwikkeling, omdat de grond vervuild is. Voor de bouw van de crisisnoodopvang wordt de grond gesaneerd. De kosten voor de sanering, bouw en opvang worden betaald door het Rijk, niet door de gemeente Voerendaal. Na afloop van de crisisnoodopvang is het mogelijk een nieuwe bestemming te geven aan deze locatie, die recht doet aan de wensen van onze gemeente en de lokale gemeenschap.

 

 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties