Tegelkunstwerk oude ziekenhuis herplaatst

foto © ZO-NWS
Gepubliceerd op 25/03/2022 om 10:29
Laatst bewerkt op 25/03/2022 om 10:47

Eén van de kunstwerken die uit het oude ziekenhuis in Brunssum van de ondergang werden gered is onlangs herplaatst. De tegelwand van kunstenaar Jos Hermans is nu te bewonderen in een gang van BMV Bronsheim in Brunssum-Oost.

De tegelwand van Jos Hermans en een scherfmozaïek van Frans Deumens dreigden in 2017 verloren te gaan toen het voormalige Gregorius- en Atrium-ziekenhuis gesloopt werd. Door tussenkomst van de gemeente en de Bond Heemschut kon dat voorkomen worden. Aanvankelijk vroeg de nieuwe eigenaar SMH-groep nog veel geld voor de kunstwerken, maar uiteindelijk werden ze gratis weggegeven.

De kunstwerken zijn mede door hun grootte van circa 27m² en 19 m² uniek voor deze regio. Het probleem is dat de materiële waarde van de werken nagenoeg nul is, maar de cultuurhistorische waarde is groot. Beide kunstwerken werden destijds voorzichtig verwijderd en opgeslagen in afwachting van een nieuwe plek. 

Omdat beide kunstenaars inmiddels zijn overleden was het aan de nabestaanden om de kunstwerken voor de toekomst te behouden. Alleen het kostenplaatje om de kunstwerken te behouden vormde een probleem. 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties