Syriër voorkwam fatale afloop flatbrand Brunssum: "Ik heb ervaring"

Foto: © ZO-NWS
Gepubliceerd op 14/09/2021 om 13:45
Laatst bewerkt op 15/09/2021 om 17:04

Syriër Mahmut Al Kiwan (56) heeft zaterdag zijn buurvrouw gered uit een vlammenzee. Tijdens een grote woningbrand in een van de flats aan de Henri Dunantstraat in Brunssum Noord wist hij het appartement binnen te dringen en de vrouw eruit te halen.

“Ik zat aan tafel filmpjes te kijken op mijn telefoon en opeens rook ik vuur ”, zegt Al Kiwan tegen ZO-NWS.

Hart
Vanuit zijn balkon kon hij meteen zien dat het foute boel was. “Mensen op straat riepen naar me. Ze zeiden dat ik zo snel mogelijk het gebouw moest verlaten. Maar dat kon ik niet. Ik kon het niet over mijn hart krijgen om mijn buurvrouw in haar woning achter te laten”, vertelt hij geëmotioneerd.

"Ik heb ervaring"
Al Kiwan, die bijna zeven jaar geleden naar Nederland vluchtte, aarzelde niet en belde eerst 112. Daarna besloot hij zelf het heft in handen te nemen. Na meerdere malen hard op de deur gebonkt te hebben, kreeg de Syriër hulp van een medeflatbewoner. Samen wisten ze de vrouw uit haar brandende slaapkamer te halen en naar buiten te brengen. “Ik heb ervaring”, refereert de Syriër aan de oorlogssituatie in zijn vaderland. “Waar ik vandaan kom, ben ik vaker in zo’n situatie beland.”

Moeilijk
Hoewel hij kon handelen zonder na te denken, heeft zaterdag een flinke impact op hem gehad. Dit omdat hij weer even geconfronteerd werd met de moeilijke tijd in Syrië, waar Al Kiwan liever niet over praat. “Het is heel moeilijk voor mij. Het gaat nu een beetje goed met me, maar ook een beetje minder goed.”

Sigaret
De woning is volledig uitgebrand. Een sigaret is de oorzaak geweest van de woningbrand. Het vuur kon snel om zich heen grijpen, omdat de bewoonster in slaap was gevallen. 

Ondanks Al Kiwans heldendaad is de 64-jarige bewoonster dinsdag alsnog aan haar verwondingen overleden in het ziekenhuis.

Lees ook: Bewoonster flatwoningbrand Brunssum overleden

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties