Staatssecretaris Defensie in september in gesprek over AWACS-basis

foto © ZO-NWS | Nato E3A-component
Gepubliceerd op 15/07/2022 om 09:13
Laatst bewerkt op 15/07/2022 om 09:50

Staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat (VVD) komt half september naar Beekdaelen. Samen met de gemeenten Beekdaelen en Brunssum, de regio Parkstad en de provincie gaat hij in gesprek over de Awacs-basis net over de grens bij Schinveld. 

Tijdens het bezoek wordt er onder meer gesproken over het leefbaarheidsfonds, een compensatie van 200 miljoen die de gemeente Beekdaelen en Brunssum eisen voor de overlast van de AWACS-vliegtuigen, en de toekomst van de basis na 2035. 

Bomenkap staat vooralsnog niet op de agenda zegt een woordvoerder van de gemeente. Tijdens de vergadering van de Commissie AWACS Limburg werd duidelijk dat defensie nog steeds te hoge bomen wil kappen of inkorten. Het gaat om een aantal bomen in de aanvliegroute die de radarvliegtuigen in de weg staan. 

De gemeente Beekdaelen is fel tegen de kap van bomen. Het kappen van zo'n zes hectare van de Schinveldse bossen in 2006 leidde tot groot verzet. Dit keer zou het volgens defensie echter gaan om bosonderhoud, geen kap. 

In 2020 kwam toenmalig staatssecretaris van Defensie Barbara Visser op bezoek om over Awacs te praten. Toenmalig wethouder Jeannete Quadvlieg van Beekdaelen noemde het bezoek 'de zoveelste rituele dans'. Er werden geen concrete toezeggingen gedaan en compensatie zou niet aan de orde zijn. 

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties