VIDEO: Sponsorwandeling voor ALS-patiënt Marcel uit Brunssum

Gepubliceerd op 18/04/2024 om 17:53
Laatst bewerkt op 1/05/2024 om 16:47

"Je hebt nog drie tot vijf jaar."  Dat kreeg Marcel Didden in 2019 te horen.  De Brunssummer kreeg de diagnose ALS; een ziekte waarbij je spieren uitvallen. Om geld op te halen voor onderzoek naar de spierziekte organiseert Rotary club Brunssum-Onderbanken 21 april een lentewandeling.

De wandeling begint bij de Schinvelderhoeve. Er zijn twee routes van 8 en 12 kilometer. Tussendoor zijn er rustplekken met eten en drinken. De opbrengst van de sponsorwandeling gaat naar Stichting ALS.

De vijf jaar die Marcel bij zijn diagnose kreeg zijn inmiddels verstreken. Tot de dag van vandaag probeert hij nog alles uit het leven te halen wat erin zit. "Het is een geluk bij een ongeluk dat ik de langzame variant blijk te hebben," vertelt Didden. "Nu gaat het redelijk met me, maar de laatste weken lukt het me niet meer om te wandelen. Dat mis je dan toch wel."

Marcel heeft vier zonen die voor hem zorgen. Sinds de diagnose bij hun vader is vastgesteld is er ook voor hen veel veranderd. "We leren er ook wel veel van. Eerst kon ik namelijk niet koken en we doen ook steeds vaker de was", vertelt zoon Paul Didden. Pauls broer Joep probeert ook positief te blijven. "Ik vind het mooi om te kunnen helpen en er voor hem te zijn, voor de tijd die hij nog heeft. Ik kan het wel negatief bekijken maar je moet er wat van maken."

Naast de mantelzorg en hun bijdrage aan de sponsorwandeling op 21 april gaan de vier jongens van Marcel Didden nog een stapje verder. Binnenkort gaat het gezin naar Frankrijk, waar de oudste zonen de Mont Ventoux gaan beklimmen. Ook deze krachtinspanning voor honderden fietsers, hardlopers en wandelaars is een geldinzameling voor onderzoek naar ALS. De actie heeft dit jaar al meer dan een miljoen euro opgeleverd. Joep is van plan de berg in Frankrijk twee keer op te fietsen. "Het is een ideale kans om steun te bieden, het is een hele mooie actie." Vader Marcel vindt wel dat zijn kinderen onderschatten hoe zwaar de beklimming van de Mont Ventoux is. "Ik fiets elke dag naar school," vertelt Paul. "Maar misschien moet ik toch nog even gaan trainen."

Marcel is in elk geval heel blij dat er zoveel mensen zijn die zich voor de ziekte ALS inzetten. "Er is nu een heel klein percentage van de patiënten die kunnen genezen dankzij de onderzoeken die er zijn geweest. Voor mij en de meeste ALS-patiënten gaat dat waarschijnlijk niet meer lukken." Ondanks het verdriet dat de spierziekte met zich meebrengt ervaart Marcel de tijd die hij nu heeft heel positief. "Als we zondag tijdens de lentewandeling samen zijn met familie en vrienden, denk je niet aan het verdriet maar vooral aan de vriendschap. Zelfs mensen die ik al jaren niet meer heb gezien schrijven zich in. Dat is fantastisch."

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties