Schutterij Schinnen viert 25-jarig jubileum

Foto © ZO-NWS | Frits Schoonbrood
Kris Nemeth
Gepubliceerd op 29/03/2022 om 09:01
Laatst bewerkt op 29/03/2022 om 09:40

Zondag 24 april viert schutterij Sint Sebastianus Schinnen haar 25-jarig heroprichtingsjubileum. Met het feest wordt stilgestaan bij een bijzondere dag in het lange bestaan van de vereniging.

Op 16 april 1997 stapten vijf mannen uit Schinnen naar een notaris in Nuth. Met een notariële akte bliezen ze daarmee schutterij Sint Sebastianus nieuw leven in. De eeuwenoude vereniging was in 1997 bijna veertig jaar lang in ruste geweest.

De geschiedenis van de schutterij gaat eeuwen ver terug. Een zeer oude zilveren koningsvogel houdt een zilveren plaatje in zijn snavel met daarop gegraveerd ‘1515 Mighiel Cuijpers’. Dit pronkstuk verwijst zeer waarschijnlijk niet naar het oprichtingsjaar. Aangenomen wordt dat de schutterij veel ouder is, want de heerlijkheid Schinnen met haar kasteel Terborgh wordt al in 1285 genoemd. Aannemelijk is dat de heer van Schinnen tussen de twaalfde en veertiende eeuw de schutterij van Schinnen heeft geformeerd om het grondgebied van zijn heerlijkheid beschermen.

Een commissie werkt op dit moment aan een feestprogramma voor jong en oud in en rondom het Sjöttehome in Schinnen.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties