Ruim drie jaar cel geëist tegen ondernemer Nuth voor drugsproductie

Gepubliceerd op 11/06/2024 om 17:21
Laatst bewerkt op 11/06/2024 om 17:26

Justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Maastricht veertig maanden cel, waarvan tien voorwaardelijk, geëist tegen ondernemer Daniel van G. uit Nuth. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de productie van harddrugs.

Van G., eigenaar van een bedrijf in Hoensbroek, was in september vorig jaar voor een klus in het politiebureau aan de Stationsstraat in Heerlen. Hij was daar om een lift te repareren. Plots werd hij, even voor één uur ‘s middags in de boeien geslagen.

De Nuthenaar wist toen nog niet dat de opsporingsdiensten hem al geruime tijd in de gaten hielden omdat hij zich, naast zijn reguliere werkzaamheden, eveneens op grootschalige wijze met criminele praktijken zou bezighouden. 

Al in maart 2021 startte het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam een opsporingsonderzoek nadat er vanuit de Verenigde Staten bij de speurders informatie binnen was gekomen over criminele samenwerkingsverbanden die verband zouden houden met onder meer internationale drugshandel, wapenhandel en witwassen.

Bij de ontsleuteling van zogeheten cryptocommunicatie kwam een deknaam naar voren die gelinkt kon worden aan veertiger Daniel van G.. Hij bleek via onderschepte chats foto’s van apparatuur die gebruikt werd voor de productie van synthetische harddrugs, gestuurd te hebben.

Op 11 januari 2023 besloot het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg om in het diepste geheim een opsporingsonderzoek - onder de codenaam 'Calvin Klein' - te starten naar Daniel van G. omdat hij zich heimelijk bezig zou hebben gehouden met de productie van synthetische drugs dan wel de voorbereidingshandelingen daarvoor.

Op dezelfde dag dat hij in de kraag werd gevat, 14 september vorig jaar, waren er ook doorzoekingen in zijn bedrijf in Hoensbroek én in de woning van Daniel van G. in Nuth. Ook bezochten twee rechercheurs een autobedrijf aan de Heerlense Beitel. Daniel van G. had op die locatie namelijk een loods gehuurd.

Tijdens een doorzoeking aldaar werd voor de speurders al snel een en ander duidelijk. ‘Wij zagen dat er diverse voorwerpen aanwezig waren die wij ambtshalve herkenden als voorwerpen die gebruikt worden of kunnen worden voor het bouwen van een ketel of onderdelen daarvan voor de productie van harddrugs’, legden de verbalisanten later schriftelijk vast. De agenten maakten ter plaatse ook foto’s van de spullen.

Behalve dat Daniel van G. - als het aan justitie ligt - jarenlang de cel in moet, is de rechtbank ook gevraagd hem een geldboete van 30 mille op te leggen.

De uitspraak in deze rechtszaak is op 25 juni.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties