Rudi G. vast in Duitse cel in drugszaak topcrimineel Peter van D.

Gepubliceerd op 29/03/2021 om 15:22
Laatst bewerkt op 29/03/2021 om 15:41

In de zaak van topcrimineel Peter van D. (64) uit Schinveld, die sinds enkele weken vastzit op verdenking van het leveren van grondstoffen voor de productie van amfetamine, blijkt een tweede verdachte te zijn opgepakt in Duitsland. Het gaat om de Limburger Rudi G. Dat bevestigen goed ingevoerde bronnen maandag tegenover ZO-NWS. 

G. woont in het Duitse Hillensberg, vlak over de grens bij Doenrade. Volgens opsporingsbronnen kende Peter van D. medeverdachte Rudi G. van een eerdere gezamenlijke detentie in een Huis van Bewaring. Het duo zou zich volgens justitie schuldig hebben gemaakt aan het kopen van grondstoffen die gebruikt worden bij de productie van amfetamine. 

De opsporingsdiensten kwamen hier achter nadat criminele berichten van versleutelde berichtendienst SKY ECC onlangs werden gekraakt. Rudi G. zit op dit moment vast in Duitsland en wacht op zijn overlevering naar Nederland. Zijn advocaat wilde maandag desgevraagd geen commentaar geven. "Het klopt dat ik zijn raadsman ben in deze zaak, maar ik heb er geen belang bij om verder iets hierover te zeggen nu." 

Peter van D. bleek onlangs voor zijn arrestatie heimelijk te zijn geobserveerd in een recherche-onderzoek naar de productie van amfetamine. De drugsbaron, vanwege zijn postuur ‘De Dikke' genoemd, werd in de gaten gehouden door een observatieteam dat in het diepste geheim achter Van D. aan reed. Leden van het OT zagen de verdachte Schinveldenaar uiteindelijk bepaalde handelingen verrichten. 

Deze omroep meldde eerder al dat de Landelijke Eenheid van de politie enkele weken geleden in alle vroegte een inval deed in de zwaarbeveiligde villa van Van D. aan de Grachtweg in Schinveld. Hier vond een doorzoeking plaats en de verdachte Schinveldenaar werd aangehouden. Hij zit nog altijd in de cel. 

Peter van D. is het medeplegen bij het vervaardigen van harddrugs ten laste is gelegd. De politie-inval bij Peter van D. in de tweede week van maart kwam precies een dag nadat de rechtbank in Maastricht besloot dat justitie het strafrechtelijk onderzoek naar Van D. in een andere zaak, waarin hij al twee jaar verdacht wordt van witwassen en verboden wapenbezit, mag voortzetten. 

In deze zaak werd Peter van D. op 12 maart 2019 opgepakt in zijn woning in Schinveld. Dit had te maken met een groot Duits rechercheonderzoek naar de handel in verdovende middelen. Vier verdachte Duitsers in deze drugszaak zouden contacten hebben gehad met Peter van D. De Schinveldenaar is zelf geen verdachte in deze zaak, maar de topcrimineel had wel een vuurwapen en 90.000 euro cash in zijn woning liggen. 

Van D. wordt gezien als een groot kopstuk in de Nederlanse en internationale drugswereld. Hij stortte zich in de jaren tachtig, samen met zijn kompaan Robbie van L., op de productie van en handel in XTC. Ook zou hij hebben gehandeld in coke en hasj. In 2008 werd hij door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot tien jaar cel voor drugshandel. 

 

Advertenties