Romeinse weg gevonden in Rimburg

Gepubliceerd op 3/12/2020 om 16:25
Laatst bewerkt op 3/12/2020 om 17:21

Bij graafwerkzaamheden is in Rimburg een opvallende ontdekking gedaan. Aan de Broekhuizerweg stuitten de werkmannen op een Romeinse weg.

De vondst aan de Broekhuizerweg komt niet als een totale verrassing. Een regioarcheoloog gaf eerder aan dat er sporen van het verleden zouden kunnen worden gevonden.

Op de plek wordt momenteel onder begeleiding van een archeoloog de riolering vervangen. Bij de werkzaamheden zag de archeoloog een grindpakket in de wanden van enkele diepere putten. Het bleek om een deel van een Romeinse weg te gaan.

In Rimburg lag een Romeinse vicus, die in de vruchtbare lössregio langs de weg van Keulen naar Boulogne sur Mer lag. Oftewel: Via Belgica. De Romeinse weg is in Zuid-Limburg onder meer blootgelegd in Voerendaal, Heerlen en Maastricht. Het exacte verloop van Rimburg naar Heerlen was nog niet bekend. Door deze vondst hebben de archeologen weer een nieuw stuk weg in kaart gebracht.

‘De weg die de archeologen nu hebben blootgelegd is wellicht een deel van de Romeinse weg van Rimburg naar Heerlen. Door deze vondst weten we eindelijk weer iets meer over het verloop van dit deel van de Via Belgica in westelijke richting’, zegt een opgetogen wethouder van cultureel erfgoed Ramon Lucassen.

De archeologen hebben de ontdekking in kaart gebracht en de putten zijn weer dichtgemaakt. De werkzaamheden gaan nog door en dat geeft de archeologen de mogelijkheid om nog meer te weten te komen over de weg. De vondst heeft geen gevolgen voor de verdere werkzaamheden en planning.

Wat vind jij?
Schinveld krijgt een Social Sofa om dorpsgenoten met elkaar te verbinden. Kan jouw omgeving ook zo'n speciale zitbank gebruiken? Laat het ons weten via het reactieformulier.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties