Roda JC na verlies tegen Groningen veroordeeld tot nacompetitie

Foto: HEKO Photodesign
Gepubliceerd op 10/05/2024 om 21:26
Laatst bewerkt op 11/05/2024 om 11:27

Roda JC had dè kans in handen om direct te promoveren na zes jaar Keuken Kampioen Divisie en had zelfs nog kampioen kunnen worden, maar in de allerbelangrijkste wedstrijd van het seizoen was het FC Groningen dat in een rechtstreeks duel aan het langste eind trok door met 2-0 te winnen.

Groningen had drie punten achterstand op nummer twee Roda en moest winnen om te promoveren terwijl Roda aan een gelijk spel genoeg had. Maar het leek alsof Roda bevangen was door zenuwen. 

En dat betekent dat de Kerkradenaren de komende weken via de nacompetitie alsnog promotie kunnen proberen af te dwingen. 

Thuisclub Groningen begon voortvarend aan het duel in eigen huis. Het eerste half uur kregen de Groningers kans na kans, Leandro Bacuna, Romano Postema, en Jorg Schreuder hadden de bal voor het intikken maar Roda-doelman Calvin Raatsie, en de paal voorkwamen een vroege voorsprong.

Toch kon een doelpunt niet uitblijven, want waar Groningen in de eerste helft elf schoten produceerde waarvan vijf op doel, bleef de teller bij de Kerkradenaren op nul staan. Terwijl Brian Koglin en Boyd Reith in de eerste helft wel beiden een gele kaart scoorden.

In de 39ste minuut kon het thuispubliek juichen na een kopbal van Johan Hove. Pas daarna leek Roda wakker te worden en kwam het voor het eerst aan voetballen toe. Met die 1-0 achterstand gingen de Kerkradenaren rusten in de wetenschap dat er in de tweede helft uit een ander vaatje getapt moet worden om directe promotie af te dwingen.

Beide ploegen kwamen ongewijzigd uit de kleedkamers voor de helft van de waarheid. En voor Roda lonkte bij winst zelfs nog de kampioensschaal want Willem II stond op dat moment in eigen huis verrassend achter tegen Telstar.

Maar Groningen maakte al snel een einde aan de aspiraties van Roda door vlak na de hervatting de 2-0 te scoren. Schreuder hoefde de bal maar in te tikken en deed dat  ook. 

Roda kon daar weinig tegenoverstellen. Enrique Pena Zauner was de eerste met een schot op doel in de  56ste minuut. Roda leek nog steeds bevangen door de zenuwen. Trainer Bas Sibum kon het na een uur  niet langer aanzien en wisselde Pena Zauner en Koglin voor Lennerd Daneels en Orhan Dzepar die vanwege rugklachten niet in de basis was gestart.

Het was Van Bergen die aan de andere kant definitief de trekker had kunnen overhalen door de 3-0  te maken, maar zijn bal eindigde in het zijnet. Roda kon daar weinig tegenover stellen, Invaller Dzepar probeerde het met een kopbal, maar dat was geen probleem voor doelman Hidde Jurjus. En ook een poging van Metehan Güclü  - die vervanger Bijleveld weer verving- ging over. 

En zo ging het voortreffelijke seizoen van Roda  uit als een nachtkaars en is de nacompetitie nog de enige hoop op een terugkeer naar de Eredivisie.  Die nacompetitie begint komende maandag al met een uitwedstrijd tegen NAC Breda.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties