Roda JC en Fortuna in hetzelfde schuitje: gebrek aan doortastendheid 

foto © ZO-NWS | HEKO Photodesign
Gepubliceerd op 29/11/2021 om 15:18
Laatst bewerkt op 29/11/2021 om 15:41

De ene ploeg, Roda JC, hoopt op promotie naar de Eredivisie, terwijl de buren van Fortuna juist op datzelfde niveau willen gaan blijven. Beide clubs verliezen echter teveel punten op dit moment, vaak ingegeven door een gebrek aan doortastendheid op zowel aanvallend als verdedigend gebied.

In Kerkrade gruwen ze er inmiddels zowat van: de wedstrijden waarin Roda JC in de slotfase dure punten heeft verspeeld. Vaak ging dat gepaard met blunders in de verdediging, waardoor de tegenstanders die cadeautjes gretig uitpakten en juichend konden weglopen. Het probleem binnen de formatie van de Kerkraadse club is er echter ook in aanvallend opzicht, want te vaak worden grote kansen om zeep geholpen waardoor de geel-zwarten het zichzelf te moeilijk maken. 

Pech of kwaliteitsgebrek?
Is dit alles kwaliteitsgebrek? Pech is het in ieder geval niet, want daarvoor wordt er door de Roda JC-formatie - op cruciale momenten tijdens wedstrijden - te vaak niet doortastend genoeg opgetreden. Onnodig puntenverlies is dan het gevolg, waardoor een plek in de grauwe middenmoot van de Keuken Kampioen Divisie lonkt. Zover hoeft het natuurlijk niet te komen, want het seizoen is pas bijna op de helft. Maar dan zal er wél meer als een ‘killer’ gevoetbald moeten gaan worden, zowel op verdedigend als ook op aanvallend gebied. 

Staat de positie van trainer Jurgen Streppel door de matige prestaties onder de druk? Nee. Feit is dat Roda onder zijn technische vleugels beter veldspel heeft laten zien de laatste tijd. Dus de trainer wegsturen, zou zeker niet verstandig zijn. Streppel zelf zal echter ook zien dat er, indien dat mogelijk is op financieel gebied, tijdens de komende winterstop wat versterking gehaald moet worden. Versterking die er meteen staat. Voordeel voor de Brabantse oefenmeester is dat hij een aardig woordje mag meespreken, want hij bepaalt immers - na het vertrek van Jeffrey van As als TD - mee het technische beleid qua transfers. 

Doortastendheid op transfermarkt
Ruim twintig kilometer verderop bij Fortuna in Sittard ligt trainer Sjors Ultee geleidelijk aan wél steeds meer onder vuur. Vorig seizoen nog bewierookt om zijn technische en tactische vondsten, maar deze voetbaljaargang neemt de ongerustheid bij de Turkse clubbazen steeds meer toe na de slechte prestaties van de Fortunezen in de Eredivisie. De Sittardse club bungelt bijkans onderaan de ranglijst na veel teveel verliespartijen. De Ultee-brigade grossiert in verdedigende fouten en de kansen die de ploeg krijgt, worden zeker niet altijd benut. 

Ook de Sittardenaren hebben binnen de witte lijnen en gebrek aan doortastendheid. Wil je je kunnen handhaven op het hoogste niveau, dan zal er geconcentreerder verdedigd en aan de andere kant meer gescoord moeten worden. Een kwaliteitsinjectie tijdens de winterstop is voor Fortuna zeker aan te raden. Spelers die écht en meteen iets toevoegen aan de huidige selectie, die zal de Sittardse club moeten gaan halen. Enige doortastendheid op de transfermarkt wordt van de Turkse clubbazen gevraagd. 

Geduld
En geduld ook. Het is echter de vraag of de Turken dat nog lang kunnen opbrengen voor wat betreft het aanblijven van Sjors Ultee als hoofdtrainer. De kans om zijn klus bij de groen-gelen af te maken verdient hij zeker, maar de wetten van de voetballerij willen nog weleens anders zijn. 

Reclame

Advertenties