Regio Parkstad vraagt Rijk om 40 miljoen euro voor nieuwe Regio Deal

Yves Lacroix
Gepubliceerd op 18/11/2022 om 15:34
Laatst bewerkt op 18/11/2022 om 17:29

De regio Parkstad vraagt het Rijk opnieuw voor een regio deal van het maximale bedrag van 40 miljoen euro. Het bedrag moet de brede welvaart in het gebied verbeteren. 

Voor de periode van 2019 tot en met 2022 ontving de regio ook al eens 40 miljoen euro om de sociaal-economische achterstand in het gebied weg te werken. Een aantal al gestarte projecten zouden dat, volgens de stadsregio, op termijn moeten bewerkstelligen. 

Parkstad scoort op het gebied van welvaart lager dan het nationale gemiddelde. Zo is de levensverwachting lager, is het vertrouwen van bewoners in instituties laag en wordt onveiligheid in de regio als hoog ervaren. 

De beoogde extra bijdrage van het Rijk moet de regio helpen die opgaven te overkomen. Zo moeten 900 kwetsbare particuliere woningen geherstructureerd worden, moet de leefbaarheid in wijken en dorpen verbeterd worden en moet kansengelijkheid bevordert worden. Ook moet het geld een impuls geven aan de Brightlands Smart Services Campus en moet de samenwerking met Aken verbeterd worden. 

Naast het indienen van een verzoek van 40 miljoen euro hebben de betrokken instanties toegezegd zelf nog eens 40 miljoen euro uit te trekken. Daarmee zou het totaalbedrag van de voorgestelde Regio Deal op 80 miljoen komen. 

Het Rijk heeft de komende jaren in totaal 900 miljoen euro gereserveerd om de welvaart in regio's samen met lokale overheden te verbeteren. Begin 2023 zal er een beslissing genomen worden over welke voorstellen op een financiële bijdrage kunnen rekenen. 

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties