Reconstructie: Het laatste uur van Kevin Hofland bij Fortuna

Fortuna Sittard ontsloeg Kevin Hofland woensdagmorgen. Hoe verliep het laatste uur van de inwoner van Bingelrade als hoofdtrainer van de rode lantaarndrager van de Eredivisie? ZO-NWS ging op onderzoek uit en maakte een reconstructie. 

Het is woensdagmorgen rond negenen als de spelersgroep van Fortuna samen met de technische staf aan het, zoals doorgaans op iedere trainingsdag, gezamenlijk ontbijt zit in het stadion van de Sittardse club. Rond dat tijdstip zien sommigen van hen clubbaas Isitan Gün de ingang van de arena binnenlopen. Er klinkt geroezemoes aan de eettafel. Zou de club Hofland op straat gaan zetten? zo klinkt het als een soort voorgevoel.

Niet veel later moet de hoofdpersoon in kwestie zich inderdaad bij Gün en algemeen directeur Ivo Pfennings melden en krijgt zijn ontslag. Dit gesprek duurt niet al te lang. De oud-speler van de Sittardenaren, wiens assistent Kristof Aelbrecht ook zijn biezen heeft moeten pakken, licht daarna de rest van de technische staf in.

Tijdens dit korte onderhoud is Hofland enigszins geëmotioneerd. Nadat hij de fysio’s ook heeft medegedeeld dat de clubleiding hem per direct op straat heeft gezet, doet Hofland zijn woordje tegenover de spelersgroep. Hier wordt door verschillende spelers verslagen gereageerd.

Sommigen hadden een ontslag van hun hoofdtrainer, ondanks de slechte prestaties, toch op dit moment niet verwacht. Terwijl Kevin Hofland zelf huiswaarts kan keren op deze novemberdag, gaat de spelersgroep trainen. Deze sessie wordt geleid door Sjors Ultee, assistent van Hofland en tevens technisch manager van Fortuna.

Ondertussen heeft Fortuna-voorzitter Isitan Gün, als grootaandeelhouder binnen dit kader voetbaltechnisch eindverantwoordelijk, middels de officiële clubkanalen al gereageerd: “Dit is extreem pijnlijk, zoveel is duidelijk. Zeker gezien het feit dat we elkaar al zo lang kennen en ik enorm veel respect voor Kevin heb. Hij is een kind van de club en heeft een belangrijke rol gespeeld in onze promotie naar de Eredivisie", zegt Gün.

"Ik geloof ontegenzeggelijk in Kevins kwaliteiten als mens en als trainer, maar in het voetbal moet je soms handelen in het belang van de club waarbij emoties dan even van ondergeschikt belang zijn. Feit is dat de kwaliteit van de selectie niet tot uiting komt in de prestaties van het eerste team. Om die reden is het tijd voor verandering.”