Rechtbank wijst beroep tegen wateropvang-gebieden Geleenbeek af

foto © ZO-NWS | Tom Janssen
Gepubliceerd op 17/06/2024 om 09:19
Laatst bewerkt op 17/06/2024 om 10:54

De rechtbank heeft maandag het beroep van eigenaren van gronden langs de Geleenbeek tegen een besluit van het Waterschap Limburg afgewezen. Het gaat om de aanwijzing van zogeheten overloopgebieden, die zijn bedoeld voor het opvangen van overtollig water om wateroverlast in stedelijk gebied te voorkomen.

De rechtbank heeft de beroepen van onder meer de eigenaren van de Kathagermolen in Vaesrade en de Oliemolen in Weustenrade ongegrond verklaard.

Enkele eigenaren/gebruikers van gronden langs de Geleenbeek waren het niet eens met de bovengenoemde aanwijzing en stapten daarom naar de rechter. Volgens hen wordt hun grond daardoor minder waard, omdat er beperkingen gaan gelden en het waterschap na de aanwijzing minder moeite zal gaan doen om te voorkomen dat hun gronden onder water komen te staan. Ook vinden zij het onredelijk en in strijd met het eigendomsrecht dat zij hun grond nu niet meer zonder vergunning zelf tegen hoog water kunnen beschermen.

De aanwijzing is gebaseerd op een voorspelling door een computermodel dat die gebieden bij extreme buien, die gemiddeld één keer per 100 jaar voorkomen, onder water komen te staan. Het belang van maximale waterberging en het belang van het behouden van natuurlijke opvangruimte wordt volgens het waterschap door de klimaatverandering steeds groter.

Daarom zijn in de regelgeving beperkingen opgelegd aan bebouwing en ophoging van gronden die als opvanggebied zijn aangewezen. Daarvoor gaat een vergunningplicht gelden.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties