Rechtbank: Limburgse tak Bandidos criminele organisatie

Foto: (c) ZO-NWS
Gepubliceerd op 9/07/2021 om 09:12
Laatst bewerkt op 9/07/2021 om 11:50

De rechtbank in Maastricht heeft vrijdag leden van de Limburgse tak van motorclub Bandidos veroordeeld tot langdurige celstraffen. Ook vond de rechtbank dat de club een criminele organisatie heeft gevormd met als oogmerk openlijke geweldpleging en geweld. 

President Harrie Ramakers kreeg als leider van de criminele organisatie 14 maanden cel onvoorwaardelijk opgelegd en zijn rechterhand Marco H. moet van de rechtbank bijna drie jaar achter de tralies. H. zit overigens op dit moment nog vast in België in verband met een andere drugszaak. 

Het al zes jaar spelende Bandidos-proces is met 25 verdachten - van wie twintig Bandidosleden en enkele familieleden – en vele zittingsdagen de grootste rechtszaak ooit in Limburg. Verschillende leden van de Bandidos maakten zich schuldig aan een waslijst aan strafbare feiten: afpersingen, drugshandel, diefstal, witwassen, heling, diefstal, wapenbezit en valsheid in geschrifte.

De Bandidosleden beriepen zich gedurende het proces overwegend op hun zwijgrecht. Een van de belangrijkste kwesties in deze zaak – die in 2015 ook leidde tot grootscheepse politie-invallen bij de Bandidos- is de massale vechtpartij bij café Dug Out in Sittard op 7 mei 2015. Een groep Bandidos-aanhangers ging daar op de vuist met drie leden van de Red Devils, een supportclub van de Hells Angels.

Een schot vanuit het café maakte een einde aan de vechtpartij, een en ander was duidelijk op bewakingsbeelden te zien. Voormalig Bandidos-vicepresident Marco H. en Karel V. werden door de rechtbank schuldig bevonden aan poging tot doodslag en de andere betrokkenen aan openlijke geweldpleging. 

Marco H. werd eveneens schuldig bevonden aan het plegen van valsheid in geschrifte bij het openen van een nieuw clubhuis voor de motorclub in Oirsbeek. H. deed echter voorkomen of er van een clubhuis geen sprake was, maar dat er een soort van werkplaats in het hoekpand aan de Provincialeweg Zuid in Oirsbeek zou worden gevestigd. Medeverdachte Frans van der L. werd vrijgesproken van dit feit door de rechtbank. 

Advertenties