Recherche zoekt geheime leverancier grondstoffen in drugszaak Peter van D.

foto: iStock
Gepubliceerd op 5/04/2021 om 11:32
Laatst bewerkt op 5/04/2021 om 14:22

Politie en justitie in Limburg zijn naarstig op zoek naar de man die grondstoffen voor de productie van amfetamine heeft verkocht aan Peter van D. Dat bevestigen opsporingsbronnen maandag tegenover ZO-NWS. De Schinveldse topcrimineel en medeverdachte Rudi G. zitten al een maand vast in deze zaak.

De opsporingsdiensten kwamen achter de illegale praktijken van Peter van D. en Rudi G., een Limburger die in het Duitse grensplaatsje Hillensberg woont, nadat criminele berichten van versleutelde berichtendienst SKY ECC onlangs werden gekraakt. 

Hierin viel te lezen dat het verdachte duo grondstoffen voor de productie van amfetamine had gekocht. Maar de grote vraag is in deze zaak op dit moment: van wie? Probleem voor de speurders is dat de verschillende betrokkenen in deze zaak op SKY ECC zogenoemde nicknames gebruikten. 

De recherche probeert nu te achterhalen wie achter de gebruikte nickname door de leverancier zit. Peter van D. bleek onlangs voor zijn arrestatie heimelijk te zijn geobserveerd in dit onderzoek naar de productie van amfetamine. 

De gewezen drugsbaron, vanwege zijn postuur ‘De Dikke' genoemd, werd in de gaten gehouden door een observatieteam dat in het diepste geheim achter Van D. aan reed. Leden van het OT zagen de verdachte Schinveldenaar uiteindelijk bepaalde handelingen verrichten. 

Zijn advocaat Arthur Vonken wilde maandag desgevraagd geen commentaar geven op de zoektocht van de opsporingsdiensten naar de, volgens justitie, leverancier van grondstoffen voor de productie van amfetamine aan zijn cliënt. 

Medeverdachte Rudi G. zit op dit moment vast in Duitsland en wacht volgens het Openbaar Ministerie in Limburg (OM) op zijn overlevering naar Nederland. Deze omroep meldde eerder al dat de politie enkele weken geleden in alle vroegte een inval deed in de zwaarbeveiligde villa van Van D. aan de Grachtweg in Schinveld. Hier vond een doorzoeking plaats.  

De politie-inval bij Peter van D. in de tweede week van maart kwam precies een dag nadat de rechtbank in Maastricht besloot dat justitie het strafrechtelijk onderzoek naar Van D. in een andere zaak, waarin hij al twee jaar verdacht wordt van witwassen en verboden wapenbezit, mag voortzetten. 

In deze zaak werd Peter van D. op 12 maart 2019 opgepakt in zijn woning in Schinveld. Dit had te maken met een groot Duits rechercheonderzoek naar de handel in verdovende middelen. Vier verdachte Duitsers in deze drugszaak zouden contacten hebben gehad met Peter van D. De Schinveldenaar is zelf geen verdachte in deze zaak, maar de topcrimineel had wel een vuurwapen en 90.000 euro cash in zijn woning liggen. 

De strafzaak hierover zal in een later stadium gaan plaatsvinden. Van D. wordt gezien als een groot kopstuk in de Nederlandse en internationale drugswereld. Hij stortte zich in de jaren tachtig, samen met zijn kompaan Robbie van L., op de productie van en handel in XTC. Ook zou hij hebben gehandeld in coke en hasj. In 2008 werd hij door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot tien jaar cel voor drugshandel. 

Advertenties