Rechter trekt zich terug uit zaak-Jos Brech

Gepubliceerd op 18/08/2021 om 16:29
Laatst bewerkt op 18/08/2021 om 16:47

Een van de drie raadsheren die de zaak Jos Brech, verdacht van het ontvoeren, seksueel misbruiken en doden van Nicky Verstappen op de Brunssummerheide, behandelen heeft een zogenoemd ‘verschoningsverzoek’ ingediend. Dat is volgens het gerechtshof toegewezen en houdt in dat de raadsheer zich terugtrekt uit het hoger beroep in deze zaak en zal worden vervangen door een andere raadsheer.

De reden hiervoor is dat de raadsheer nog tot zeer kort voor zijn rechtersbenoeming iemand die in de zaak-Brech is gehoord als getuige, jarenlang als advocaat in meerdere strafzaken heeft bijgestaan. Om de schijn van partijdigheid te voorkómen trekt de raadsheer zich terug van de zaak. 

"De betreffende getuige heeft zich na aanvang van de zaak gemeld en is in juni gehoord. Het hof is hierover eind juli geïnformeerd. Aangezien het hof niet eerder wist van het bestaan van deze getuige, was het voor de raadsheer ook niet eerder mogelijk om te bepalen of er sprake was van een omstandigheid die de vrees voor de schijn van partijdigheid zou kunnen wekken", legt het gerechtshof verder uit. 

"Nu een van de raadsheren zich heeft teruggetrokken zal deze worden vervangen door een andere raadsheer. Vooralsnog wordt ervan uitgegaan dat dit geen gevolgen zal hebben voor de voortgang van de zaak. Op 3 september is er weer een pro formazitting in deze zaak", aldus het hof. 
 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties